Methylparaben

 

 

Další názvy:

Methyl Paraben

4-HYDROXY- METHYL ESTER BENZOIC ACID

4-HYDROXYBENZOIC ACID, METHYL ESTER

4-HYDROXYBENZOIC ACID, METHYL ESTER, POTASSIUM SALT

BENZOIC ACID, 4-HYDROXY-, METHYL ESTER

BENZOIC ACID, 4-HYDROXY-, METHYL ESTER, POTASSIUM SALT

BENZOIC ACID, 4-HYDROXY-, METHYL ESTER, SODIUM SALT

BENZOIC ACID, 4HYDROXY, METHYL ESTER

BENZOIC ACID, 4HYDROXY, METHYL ESTER, SODIUM SALT

METHYL 4-HYDROXYBENZOATE

METHYL ESTER 4-HYDROXYBENZOIC ACID

METHYL ESTER BENZOIC ACID, 4-HYDROXY-

 

Funkce:

  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu-???

  • jako konzervační přísada, která zabraňuje nebo zpomaluje růst bakterií, a tím chrání kosmetický produkt před znehodnocením-primární použití

 

Jako nečistota se může nacházet ještě v těchto přísadách:

  • CITRUS GRANDIS (GRAPEFRUIT) SEED EXTRACT

  • CITRUS PARADISI (GRAPEFRUIT) SEED EXTRACT

 

Obecné informace:

  • je ve formě extra jemného bílého prášku se slabým zápachem, nebo zcela bez zápachu

  • jako konzervační přísada se používá již několik desítek let a patří tak mezi jedny z nejstarších a nejčastěji používaných konzervačních přísad v kosmetických produktech

  • přirozeně se vyskytuje v malých množstvích v ovoci, zelenině a některých rostlinách (např.borůvky, cibule, jahody, ječmen.. )-v této formě jsou metabolizovány při konzumaci, což je činí méně silně estrogenní, než při aplikaci na kůži;   je to také feromon pro různé druhy hmyzu

  • má antimikrobiální a antifungální účinky

  • vyrábí se synteticky

  • je často používán v kombinaci s jinými parabeny a typy konzervačních látek (působení je pak proti širšímu spektru mikroorganismů a umožňuje použití nižších koncentrací)

  • často se taky používá v kombinaci s dalšími složkami (Propylparaben, EDTA, Quaternium-15, Diazolidinyl Urea..) pro synergické účinky

  • je prakticky netoxický ,v koncentracích ve kterých se používá v kosmetice; a je považován za nedráždivý a nesenzibilizující, vyjímkou může být poškozená, nebo porušená kůže

  • v koncentracích ve kterých se používá v kosmetice, zřídka kdy dráždí kůži-v kožním náplasťovém testu ,na 50 dobrovolnících, nevykazoval žádné známky podráždění až do koncentrace 5%

  • může způsobovat alergické reakce na kůži, jako jsou vyrážky, svědění, otok a zčervenání a otok víček

  • má antifungální účinky

  • může mít škodlivé účinky na lidskou kůži při vystavení slunečnímu světlu (může reagovat s UVB zářením (sluneční světlo)) a způsobovat tak rychlejší stárnutí kůže a poškození DNA

  • bylo prokázáno, že poškozuje přirozený pigment v kůži

  • snadno a úplně se vstřebává kůží, ale v tělě se nehromadí, je vylučován močí a podle nedávné studie se může malá čast absorbovat a uchovávat v tělních tkáních

  • byl nalezen v tkáních karcinomu prsu (rakovina prsu) a někteří odborníci se domnívají, že by mohl zvýšit riziko vzniku rakoviny prsu, nebo urychlit růst těchto nádorů-studie ovšem nezahrnovala důkazy, že by methylparaben byl přímou příčinou karcinomu a ani neidentifikovala cestu jakou do těla vstoupil, jednou z variant bylo, že by na vině mohly být kosmetické přípravky aplikované do podpaží, ale k prokázání závislosti parabenů na rakovině prsu bude třeba provést ještě více výzkumů-(Methylparaben byl zastoupen 62% z celkového počtu parabenů získaných z nádorů(2004) )

  • pokud je obsažen v očních kapkách, může podráždit oční spojivku, rohovku a citlivé sliznice očních víček

  • napodobuje účinky estrogenu (hormonu) v lidském těle a může působit jako potenciální endokrinní disruptor,ale bylo prokázáno že má mnohem menší estrogenní aktivitu než přirozeně se vyskytující estrogeny v těle

  • jsou povoleny v kosmetických přípravcích s maximálním limitem ve výši 0,4% samostatně a 0,8% pro směsi 

  • obvykle se používá v koncentracích 0,01-0,3%

  • nebylo prokázáno, že by byl teratogenníkarcinogennímutagenní nebo embryotoxický

  • bylo prokázáno, že lidé citliví na jeden z parabenů jsou citliví i na ostatní parabeny

  • byl detekován v pupečníkové krvi a mateřském mléku

  • může způsobovat kontaktní dermatitidu

 

Použití:

  • oční stíny

  • podkladové krémy

  • kondicionéry

  • hydratační krémy

  • řasenky

  • vlasové gely

  • šampony

  • barvy na vlasy

  • fungicid

  • farmaceutický průmysl

  • potravinářství (E218) aj.

 

Dodatek:

  • z nařízení Komise (EU) č 358/2014 se od 30.října 2014 v kosmetických produktech, vzhledem k nedostatku údajů potřebných k posouzení bezpečnosti, nesmějí nacházet tyto parabeny:

  • Isopropylparaben

  • Isobutylparaben

  • Phenylparaben

  • Benzylparaben

  • Pentylparaben