Sodium Benzoate

 

 

Další názvy:

BENZOIC ACID, SODIUM SALT

SODIUM SALT BENZOIC ACID

ANTIMOL

BENZOÁT SODNÝ

BENZOAN SODNÝ

BENZOATE OF SODA

BENZOATE SODIUM

BENZOESAEURE (NA-SALZ) (GERMAN)

SOBENATE

SODIUM BENZOIC ACID

 

Funkce:

  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu

  • jako konzervační přísada, která zabraňuje nebo zpomaluje růst bakterií, a tím chrání kosmetický produkt před znehodnocením-nejčastější použití

  • k maskování základního zápachu

  • jako přísada, která brání korozi obalu

 

Obecné informace:

  • je ve formě bílého/bezbarvého krystalického prášku, vloček, nebo granulí, rozpustného ve vodě a mírně rozpustného v alkoholu

  • je to sodná sůl kyseliny benzoové (Benzoic Acid)

  • kyselina benzoová se přirozeně vyskytuje v ovoci, především v bobulovitých plodech (např. brusinkách), meruňkách, jablkách,  dále v houbách, skořici, hřebíčku a několika mléčných výrobcích (jako výsledek bakteriálního kvašení)

  • benzoát sodný se vyrábí synteticky (např. neutralizací kyseliny benzoové s hydroxidem sodným (sodium hydroxide))

  • jeho nejčastější použití je jako konzervační přísada, téměř vždy ve spojení s jinými konzervačními přísadami (např. kyselina sorbová (sorbic acid))

  • je to jedna z nejlevnějších konzervačních přísad

  • jeho antimikrobiální aktivita je účinná v kyselém prostředí (pH 4,5 nebo nižší)-čím nižší pH, tím větší účinnost

  • má bakteriostatické a fungistatické vlastnosti (pouze v kyselém prostředí)

  • naopak neúčinný je v produktech s pH 5 a vyšším (slabě kyselé či neutrální)

  • je účinný proti kvasinkám a plísním, ale je neúčinný proti bakteriím

  •  v menší míře může pronikat kůží, ale v organismu se nehromadí, je metabolizován a následně vyloučen močí

  • v kombinaci s kyselinou askorbovou (Vitamin C) tvoří benzen, známý karcinogen-tyto důsledky se týkají především potravin

  • je považován za nedráždivý na kůžiale může mírně dráždit oči

  • některé studie byly pozitivní na genotoxicitu (u jiných byl negativní)

  • podle jedné studie se zjistilo, že poškozuje důležitou oblast DNA buněk, což může vyvolávat některé dědičné choroby ( např. Parkinsonova choroba )-je zapotřebí ještě dalších výzkumů

  • je znám, že způsobuje neimunologické kontaktní reakce (pseudoalergie) u citlivých jedinců (např. kopřivku)-příznaky se objevují krátce po expozici a zmizí během několika hodin (u zdravých jedinců se kožní reakce vyskytují jen velmi vzácně)

  • v kosmetice se může používat až do maximální koncentrace 0,5%, vyjádřeno jako kyselina- (dále ve výši 2,5% v přípravcích které se oplachují (kromě výrobků pro ústní hygienu) a 1,7% v produtech péče o dutinu ústní)

 

Použití:

  • šampony

  • kodndicionéry

  • tělové a pleťové čistící prostředky

  • hydratační krémy 

  • vlasové gely

  • pleťové vody

  • v potravinářství (E211)

  • ve farmaceutickém průmyslu aj.