Behenic Acid

 

 

Další názvy:

DOCOSANOIC ACID

 

Funkce:

  • jako látka, která snižuje čirý nebo transparentní vzhled kosmetických produktů. Některé kontrastní látky se používají v make-upech pro skrytí skvrn.

  • jako povrchově aktivní látka, která čistí kůži a vlasy tím, že pomáhá smíchat vodu s olejem a špínou tak, aby mohly být opláchnuty          

  • emulgátor-látka, která umožňuje smíchání dvou, nebo více navzájem nemísitelných kapalin (typicky voda a olej)

 

Obecné informace:

  • je ve formě bílé až nažloutlé pevné látky (krystaly, nebo prášek)

  • patří mezi nasycené mastné kyseliny

  • je hlavní složkou behenového oleje (až 9%), který se získává ze semen rostliny Moringa oleifera (český název: Moringa olejodárná) a najdeme ji také v řepkovém, arašídovém a hořčičném oleji aj.

  • pokud se aplikuje na kůži v čisté formě, může být komedogenní

  • má filmotvorné vlastnosti (vytváří na pokožce a vlasech film)

  • změkčuje a vyhlazuje pokožku a vlasy

  • vlasům dodává lesk

  • je nedráždivá a ne-sezibilizující (nebyla testována-odvozeno z příbuzných mastných kyselin)

  • je považována za bezpečnou a zcela biologicky odbouratelnou látku

 

Použití:

  • kondicionéry

  • šampony

  • podkladové krémy

  • pleťové čistící prostředky

  • v dalších průmyslových odvětvích aj.