Cetyl Alcohol

 

Tato látka může být získána ze zvířat

 

Další názvy:

1-HEXADECANOL

CETANOL

HEXADECAN-1-OL

N-HEXADECYL ALCOHOL

PALMITYL ALCOHOL

HEXADECYL ALCOHOL

ADOL

ADOL 52

ADOL 520

ADOL 54

ALCOHOL C-16

ATALCO C

 

Funkce:

  • stabilizátor emulze-usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků

  • jako látka, která snižuje čirý nebo transparentní vzhled kosmetických produktů. Některé kontrastní látky se používají v make-upech pro skrytí skvrn.

  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu

  • jako přísada, která pomáhá k vytvoření emulze snížením povrchového napětí látek, které mají být emulgovány

  • jako povrchově aktivní látka, která zvyšuje pěnicí schopnost, nebo stabilizuje pěnu

  • jako látka která zvyšuje hustotu vodné (vody) části kosmetického přípravku    

  • jako látka, která zvyšuje hustotu lipidové (oleje) části kosmetických prostředků

  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější a jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • k maskování základního zápachu  

  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

 

Obecné informace:

  • je ve formě bílé, voskovité, pevné látky (vločky, nebo prášek); nerozpustný ve vodě a dobře rozpustný v alkoholu a olejích

  • spolu se Stearyl Alcohol je hlavní složkou Cetearyl Alcohol

  • je to mastný alkohol přirozeně se vyskytující v malém množství v rostlinách a zvířatech

  • může být vyroben z přírodních tuků a olejů (např. z kokosového, nebo palmového oleje), nebo syntetickými postupy; (dnes se získává převážně redukcí kyseliny palmitové , získané z palmového oleje)

  • pokud je aplikován na kůži, nebo vlasy, vytváří na povrchu nemastný film

  • zjemňuje a vyhlazuje pokožku a vlasy

  • je považován za ne-senzibilizující, ne-fotosenzibilizující a nedráždivý

  • jen ve vyjímečných případech, může u citlivých jedinců, slabě dráždit kůži (např. 1 z 208 testovaných), nebo způsobovat alergické reakce (zejména u jedinců s kůží podrážděnou, nebo postihnutou např. lupénkou, ekzémem, nebo růžovkou)

  • je komedogenní

  • v testech nebyl mutagenní

  • obvykle se používá v koncentracích 0,5-6%

 

Použití:

  • kondicionéry

  • hydratační přípravky

  • barvy na vlasy

  • krémy na ruce

  • vlasové gely

  • rtěnky

  • řasenky

  • šampony

  • přípravky pro zralou pleť (anti-age)

  • přípravky na opalování

  • v potravinářství

  • ve farmaceutickém průmyslu

  • strojní průmysl aj.