Xylitol

 

 

Další názvy:

WOOD SUGAR ALCOHOL

XYLITE

EUTRIT

KANNIT

KLINIT

NEWTOL

XYLITE

XYLITE (SUGAR)

XYLITON

 

Funkce:

  • jako aromatická přísada

  • jako přísada, která zpomaluje ztrátu vlhkosti z produktu během používání

  • zvlhčovadlo-jako přísada, které zvyšuje obsah vody v horních vrstvách pokožky tím,že odebírá vlhkost z okolního vzduchu

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

 

Obecné informace:

  • je to bílá krystalická látka, která vypadá a chutná jako cukr (cukerný alkohol), bez zápachu

  • dosahuje zhruba stejné sladkosti jako sacharóza, ale má o 40% méně kalorií

  • přirozeně se vyskytuje v lidském těle (tělo dokáže vyrobit 15g denně) a v mnoha druzích ovoce a zeleniny (oves, maliny, švestky, bobule, jahody, kukuřičná pleva..) a kůře některých stromů (bříza...)

  • nazývá se také dřevný nebo březový cukr, je neškodný k zubům a je vhodný i pro diabetiky

  • může zvýšit účinnost antimikrobiálních konzervačních látek

  • má značné příznivé účinky v oblasti dentální a ústní hygieny (pomáhá opravit poškození zubní skloviny, snižuje tvorbu zubního povlaku, působí proti proti vzniku zubního kazu atd.)

  • dříve se nejvíce vyráběl z březové kůry, dnes především z kukuřičných klasů

  • má antimikrobiální a baktericidní (ničí (zabíjí) bakterie) účinky

  • je vysoce hygroskopický

 

Použití:

  • zubní pasty

  • přípravky nabělení zubů

  • ústní vody

  • hydratační krémy

  • dětské zubní pasty

  • šampony

  • osvěžovače vzduchu

  • pleťové zklidňující přípravky

  • ve farmaceutickém průmyslu

  • v potravinářství ( jako přírodní sladidlo, označení E 967 ) aj.