Octyldodecanol (Octyl Dodecanol)

 

Tato látka může být získána ze zvířat

 

Další názvy:

1-DODECANOL, 2-OCTYL-

1DODECANOL, 2OCTYL

2-OCTYL DODECANOL

2-OCTYL- 1-DODECANOL

2-OCTYLDODECAN-1-OL

2-OCTYLDODECANOL

2-OCTYLDODECYL ALCOHOL

2-OCTYLDODECANOL

2-OCTYLDODECYL ALCOHOL

EUTANOL G

EXXAL 20

 

Funkce:

  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější a jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • používá se pro parfemační a aromatické suroviny

  • rozpouštědlo-jako přísada, obvykle kapalina, která se používá k rozpuštění další látky (pro parfémové složky a kyselinu salicylovou(salicylic acid))

  • přidává se pro parfemaci

 

Obecné informace:

  • je to čirá, bezbarvá, volně tekoucí kapalina; nerozpustná ve vodě, mísitelná v alkoholu

  • je to mastný alkohol, který se přirozeně vyskytuje v malém množství jako složka voskových esterů v rostlinách a zvířatech

  • může být vyroben z přírodních tuků a olejů, nebo syntetickými postupy

  • v kosmetice se nejčastěji využívá jeho hydratačních vlastností

  • pokud je aplikován na kůži, nebo vlasy, vytváří na povrchu nemastný film

  • snadno se roztírá

  • dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • snižuje také tendenci hotových výrobků k vytváření pěny při otřesech

  • podporuje tvorbu emulzí a zabraňuje separaci (oddělování) fází

  • je považován za bezpečný, nesenzibilizující, nedráždivý a v testech nebyl ani fototoxický a fotoalergický

  • jen ve velmi vyjímečných případech může, u citlivých jedinců, slabě dráždit kůži a oči

 

Použití:

  • rtěnky

  • lesky na rty

  • očí stíny a linky

  • korektory

  • hydratační přípravky aj.