Sorbitol

 

 

Další názvy:

D-GLUCITOL

D-SORBITOL

DGLUCITOL

SORBITOL SOLUTION

SORBITOL SOLUTION, 70%

CHOLAXINE

D-GLUCITOL

D-SORBITOL

DIAKARMON

GULITOL

L-GULITOL

Sorbol

Sorbit

 

Funkce:

  • jako aromatická přísada

  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu

  • jako přísada, která zpomaluje ztrátu vlhkosti z produktu během používání

  • zvlhčovadlo-jako přísada, které zvyšuje obsah vody v horních vrstvách pokožky tím,že odebírá vlhkost z okolního vzduchu

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

  • jako přísada, která změkčuje syntetické polymery (zabraňuje tak křehkosti a praskání filmotvorných přísad)

 

Obecné informace:

  • je to cukerný alkohol, izomer Mannitolu, který je formě bílého krystalického prášku o různé velikosti částic se sladkou chutí

  • přirozeně se nachází v mnoha bobulích (bobule jeřábu ptačího) a druzích ovoce (třešně, jablka, meruňky, švestky, hrušky atd.), kukuřici, mořských řasách atd.

  • je rozpustný ve vodě a vysoce hygroskopický

  • v kosmetice se využívá především jeho zvlhčujících (hydratačních) vlastností

  • je bezpečný ve všech koncentracích použití

  • výrazně zlepšuje strukturu kosmetických produktů (krémovost, jemnost)

  • při vysokých koncentracích zvyšuje antimikrobiální účinnost některých konzervačních látek

  • vyrábí se především synteticky (např.hydrogenací glukózy)

  • zjemňuje a vyhlazuje pokožku a vlasy

  • má sladkou chuť a proto se používá ve výrobcích ústní hygieny pro zlepšení chuti

  • často se používá jako náhrada za Glycerin

 

Použití:

  • zubní pasty

  • vlasové gely

  • hydratační krémy

  • ústní vody

  • mýdla

  • v potravinářství (jako sladidlo, stabilizátor, kypřící prostředek: E420-nezpůsobuje kaz, vhodný i pro diabetiky)