Sorbitol
Další názvy:
D-GLUCITOL
D-SORBITOL
DGLUCITOL
SORBITOL SOLUTION
SORBITOL SOLUTION, 70%
CHOLAXINE
D-GLUCITOL
D-SORBITOL
DIAKARMON
GULITOL
L-GULITOL
Sorbol
Sorbit
Funkce:
-
jako aromatická přísada
-
přidává se do přípravku za účelem vonného efektu
-
jako přísada, která zpomaluje ztrátu vlhkosti z produktu během používání
-
zvlhčovadlo-jako přísada, které zvyšuje obsah vody v horních vrstvách pokožky tím,že odebírá vlhkost z okolního vzduchu
-
pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu
-
jako přísada, která změkčuje syntetické polymery (zabraňuje tak křehkosti a praskání filmotvorných přísad)
Obecné informace:
-
je to cukerný alkohol, izomer Mannitolu, který je formě bílého krystalického prášku o různé velikosti částic se sladkou chutí
-
přirozeně se nachází v mnoha bobulích (bobule jeřábu ptačího) a druzích ovoce (třešně, jablka, meruňky, švestky, hrušky atd.), kukuřici, mořských řasách atd.
-
je rozpustný ve vodě a vysoce hygroskopický
-
v kosmetice se využívá především jeho zvlhčujících (hydratačních) vlastností
-
je bezpečný ve všech koncentracích použití
-
výrazně zlepšuje strukturu kosmetických produktů (krémovost, jemnost)
-
při vysokých koncentracích zvyšuje antimikrobiální účinnost některých konzervačních látek
-
vyrábí se především synteticky (např.hydrogenací glukózy)
-
zjemňuje a vyhlazuje pokožku a vlasy
-
má sladkou chuť a proto se používá ve výrobcích ústní hygieny pro zlepšení chuti
-
často se používá jako náhrada za Glycerin
Použití:
-
zubní pasty
-
vlasové gely
-
hydratační krémy
-
ústní vody
-
mýdla
-
v potravinářství (jako sladidlo, stabilizátor, kypřící prostředek: E420-nezpůsobuje kaz, vhodný i pro diabetiky)