Paraffinum Liquidum (Mineral Oil)

 

Hodnocení pojednává o kosmetické variantě látky

 

Další názvy:

DEOBASE

HEAVY MINERAL OIL

LIGHT MINERAL OIL

LIQUID PARAFFIN

LIQUID PETROLATUM

PARAFFIN OIL

PARAFFIN OILS

PETROLEUM WHITE MINERAL OIL

PROLATUM OIL

WHITE MINERAL OIL, PETROLEUM

 

Funkce:

  • vlasový kondicionér-zlepšuje vzhled a pocit z vlasů, zvyšuje jejich objem, poddajnost, lesk, nebo zlepšuje strukturu vlasů, které byly fyzicky poškozené nebo chemicky ošetřené

  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější a jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • jako přísada, která zpomaluje ztrátu vody z pokožky vytvořením bariéry na povrchu kůže   

  • jako přísada, která dočasně chrání poškozenou, nebo nechráněnou pokožku před škodlivými, nebo nepříjemnými podněty a poskytuje jí tak úlevu 

  • rozpouštědlo-jako přísada, obvykle kapalina, která se používá k rozpuštění další látky

  • jako přísada, která snižuje statickou elektřinu odstraněním povrchového elektrického náboje

 

Obecné informace:

  • je to nepolární, čirá, bezbarvá olejovitá kapalina bez zápachu; neoxiduje

  • je to směs kapalných uhlovodíků získávána destilací ropy

  • je široce používán, zejména kvůli jeho nízké ceně

  • je chemicky podobný vazelíně (Petrolatum)

  • neproniká přes epidermis

  • je to účinný zvlhčovač vhodný k léčbě převážně suché kůže a vhodný i pro citlivou pokožku

  • při aplikaci na kůži vytváří film, který zabraňuje ztrátě vody z horních vrstev kůže a snižuje tak dehydrataci pokožky

  • dokáže držet vodu v kůži tak efektivně, že  se kůže stává příliš vlhkou a v delším časovém horizontu už nemusí některé buněčné procesy v kůži efektivně pracovat, kůže se nedokáže bránit a stává rychle suchou a "závislou" na minerálním oleji, respektive na dalším nanesení krému

  • dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • podporuje hojení ran

  • při aplikaci na vlasy jim dodává lesk a zabraňuje krepatění

  • jeho mastný charakter není vhodný pro mastnou pleť, kterou tak činí ještě mastnější

  • dříve byl na základě zvířecích modelů považován za komedogenní, ale podle posledních studií založených na lidských modelech je nekomedogenní

  • neobsahuje žádné prospěšné látky

  • pro kosmetické účely se používá vysoce čištěná (rafinovaná) verze minerálního oleje

  • rafinovaný typ oleje (USP-kosmetická a farmaceutická jakost minerálního oleje) používaný v kosmetice neucpává póry, je obecně považován za bezpečný, nedráždivý a neobsahuje ani potenciálně karcinogenní nečistoty

  • jen vyjímečně u některých jedinců může způsobovat alergické reakce a kopřivku

  • nedávné studie na zvířatech ukázaly, že by mohl být potenciálně fotokarcinogenní, ale k prokázání stejných účinků na člověka bude ještě zapotřebí řada studií

  • vysoká koncetrace mineralních olejů v produktu může u některých jedinců (např. u těch) omezovat některé funkce kůže (např. správně odvádět pot)

  • může být certifikován jako USP (United States Pharmacopeia), nebo BP (British Pharmacopeia)

 

Použití:

  • hydratační krémy

  • rtěnky

  • oční stíny

  • lesky na rty

  • kondicionéry

  • barvy na vlasy

  • vlasové gely

  • korektory

  • v různých průmyslových odvětvích

  • v potravinářství (E905a-v EU zakázáno aj.