Panthenol (provitamin B5)

 

Tato látka může být získána ze zvířat

 

Další názvy:

D-PANTOTHENYL ALCOHOL

DEXPANTHENOL

DL-PANTOTHENYL ALCOHOL

PANTHENOL , DL-FORM

PANTOTHENOL

PANTOTHENYL ALCOHOL

PROVITAMIN B5

(+-) -PANTOTHENYL ALCOHOL

ALCOOL DL-PANTOTENILICO (ITALIAN)

DL-PANTOTHENYL ALCOHOL

PANTENOL

 

Funkce:

  • vlasový kondicionér-zlepšuje vzhled a pocit z vlasů, zvyšuje jejich objem, poddajnost, lesk, nebo zlepšuje strukturu vlasů, které byly fyzicky poškozené nebo chemicky ošetřené

  • jako přísada, která snižuje statickou elektřinu odstraněním povrchového elektrického náboje

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

 

Obecné informace:

  • je to alkohol analog (mírně se liší strukturou) z kyseliny pantothenové (Pantothenic Acid)-vitamin B5

  • po průniku do spodních vrstev kůže se přemění na kyselinu pantothenovou, která se přirozeně vyskytuje v těle

  • má stejnou biologickou aktivitu jako kyselina pantothenová

  • v kosmetických výrobcích lze nalézt dvě formy Panthenolu: D-Panthenol (biologicky aktivní verze) a DL-Panthenol 

  • může být vyroben z přírodní složky obsažené v medu (d-pantolactone), z živočišných zdrojů, nebo synteticky

  • je snadno rozpustný ve vodě, methanolu a propylenglykolu (Propylene Glycol); málo rozpustný v glycerinu; nerozpustný v bílých olejích a tucích

  • má silné hydratační, zjemňující, změkčující (vytváří ochrannou bariéru na povrchu pokožky a zabraňuje tak ztrátě vody) a uklidňující účinky

  • často se používá na suchou, nebo podrážděnou pokožku

  • používá se taky pro zmírnění erytému a dermatitidy-způsobené dlouhým vystavením UV záření (sluncem)

  • ve vlasové kosmetice zmírňuje maštění vlasů, svědivost vlasové pokožky a činní vlasy měkčí, objemnější, pružnější, silnější a lesklejší

  • používá se také v kombinaci s látkou Allantoin k léčbě drobných kožních problémů

  • má protizánětlivé a antibakteriální účinky

  • přispívá ke zlepšení bariérové funkce pokožky

  • snadno se absorbuje do nehtového lůžka a pomáhá tak zlepšovat stav nehtů

  • urychluje regeneraci pokožky a hojení ran

  • používá se i pro léčbu akné

  • má hydrofilní vlastnosti-čerpá vlhkost z atmosféry

  • obvykle se používá v koncentracích 0,5-5%

  • je netoxický, nesenzibilizující a je považován za nedráždivý (v koncentracích ve kterých se používá v kosmetice; při vyšších koncentracích se může objevit podráždění)

  • výjimečně může způsobovat alergické reakce 

 

Použití:

  • kondicionéry

  • řasenky

  • šampony

  • vlasové gely

  • vlasové spreje

  • hydratační krémy

  • barvy na vlasy aj.