Lanolin

 

Tato látka může být získána ze zvířat (je získáván bez jejich poškození, nebo usmrcení)

Další názvy:

ADSORPTION REFINED LANOLIN

ANHYDROUS LANOLIN

HARD LANOLIN

HYDROUS LANOLIN

LANOLIN ANHYDROUS USP

LANOLIN, ANHYDROUS

PURIFIED LANOLIN

tuk z ovčí vlny

WOOL FAT

WOOL WAX

latinsky: Lanolinum

Adeps Lanae

 

Funkce:

  • stabilizátor emulze-usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků

  • vlasový kondicionér-zlepšuje vzhled a pocit z vlasů, zvyšuje jejich objem, poddajnost, lesk, nebo zlepšuje strukturu vlasů, které byly fyzicky poškozené nebo chemicky ošetřené

  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější a jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • jako přísada, která dočasně chrání poškozenou, nebo nechráněnou pokožku před škodlivými, nebo nepříjemnými podněty a poskytuje jí tak úlevu 

  • jako přísada, která pomáhá k vytvoření emulze snížením povrchového napětí látek, které mají být emulgovány

  • jako přísada, která snižuje statickou elektřinu odstraněním povrchového elektrického náboje

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

Obecné informace:

  • je ve formě nažloutlé látky (jeho barevné zabarvení se odvíjí od jeho čistoty), na omak mastné s charakteristickým zápachem (průmyslově vyčištěn může být i zcela bez zápachu)

  • je vylučován mazovými žlázami ovcí (např. ovcí domácích)-chrání je před nepříznivými povětrnostními podmínkami (např. chrání jejich vlnu před promočením) a také hraje roli v jejich ochraně (např. chrání je před infekcemi) a hygieně 

  • ikdyž bývá/býval často nazýván jako "TUK Z OVČÍ VLNY", z chemického hlediska to není tuk, ale vosk (bod tání při cca 38 ° C)

  • extrahuje se z ovčí vlny a poté se čistí speciálními čistícími prostředky za účelem zbavení nečistot a také zbytků pesticidů/insekticidů (respektive na jejich přípustné hodnoty)

  • podle stupně čistoty se rozděluje do několika jakostních tříd-čím vyšší čistota, tím menší riziko alergických reakcí

  • některé stupně velmi vysoké čistoty lanolinu jsou vyčistěny do takové úrovně, že je lze považovat za hypoalergenní (v této čistotě mají světle žlutou barvu a jsou bez zápachu)-tyto stupně extrémně vysoké čistoty lanolinu se ideálně hodí pro léčbu dermatologických poruch, jako je ekzém a jsou vhodné i pro použití na otevřené rány

  • ve vysokém stupni čistoty je složen z velké části z esterů mastných kyselin s dlouhým řetězcem (cca. 97%) a zbylou část tvoří alkoholy, kyseliny a uhlovodíky lanolinu

  • není rozpustný ve vodě, ale je schopen obsahovat určité množství vody bez ztráty konzistence

  • svým složením se podobá mezibuněčným lipidům ve stratum corneum u člověka-tyto lipidy hrají klíčovou roli v hydrataci kůže

  •  hydrofobní a hygroskopické vlastnosti

  • má hydratační účinky-vytváří na kůži voděodolný film (zabraňuje tak ztrátě vody z kůže) a také absorbuje určité procento vlhkosti ze vzduchu,zároveň umožňuje kůži dýchat

  • z některých zdrojů se lze dočíst, že se rychle a snadno vstřebává do pokožky, ale podle posledních studií tomu tak není, největší část jej zůstává ve stratum corneum a jen stopová množství se dostávají hlouběji do kůže (do stratum lucidum)

  • změkčuje a vyhlazuje pokožku-jeho působení jako změkčovadlo trvá více než osm hodin

  • pomáhá předcházet kontaktní dermatitidě na nikl-snižuje jeho pronikání do kůže (stejně jako Propylene Glycol a Petrolatum)

  • účinný v léčbě ekzémů a kerózy (což je abnormální suchost kůže, nebo sliznice)

  • podporuje hojení povrchových ran 

  • je ideální pro použití na velmi suchou, drsnou, šupinatou, nebo popraskanou kůži, stejně tak k léčbě ,nebo prevenci opruzenin, dále na popáleniny a další

  • často se používá také na popraskané bradavky způsobené kojením (k tomuto použití se doporučuje lanolin ve vysoké čistotě)

  • může být senzibilizující-alergické reakce se nejčastěji vyskytují u jedinců postižených jinými kožními nemocemi (např. ekzémy), nebo u jedinců jejichž kůže je jakkoliv poškozená; u zdravé populace je výskyt alergických reakcí velmi nízký-udává se cca. 10 případů na milion obyvatel (alergická reakce se může projevit za několik hodin, ale také až den, nebo dva po aplikaci)

  • je považován za  ne-komedogenní (nanejvýš může být jen mírně komedogenní)

  • je považován za nedráždivý (záleží samozřejmě na čistotě, ale i tak je riziko podráždění velmi malé)

  • je úplně biologicky odbouratelný

Použití:

  • rtěnky

  • balzámy na rty

  • lesky na rty

  • kondicionéry

  • základové krémy

  • oční stíny

  • oční linky

  • hydratační přípravky

  • v lékařství

  • ve farmaceutickém průmyslu

  • v textilním průmyslu

  • další průmyslová odvětví (např. ochrana proti korozi - zde se používá lanolin v surovém stavu (je tmavě hnědé barvy) aj.

Dodatek:

  • výsledky z testu: když byl aplikován na kůži po dobu pěti po sobě jdoucích dnů,  byly jeho hydratační účinky zjistitelné ještě 72 hodin po poslední aplikaci

  • vitamin D3 (cholecalciferol) může být vyráběn z lanolinu

  • za přijatelnou kvalitu se považuje to, když vzorek bezvodého lanolinu absorbuje alespoň 200% jeho vlastní hmotnosti ve vodě