BHA (Butylated Hydroxyanisole)

 

Nezaměňovat s Beta Hydroxy Acids (kyselinami-v kosmetice kyselina salicylová), které můžou být zkráceny do tvaru BHA

 

Další názvy:

ANTIOXYNE B

ANTRANCINE 12

EEC NO. E320

EMBANOX

NIPANTIOX 1-F

PROTEX

SUSTANE 1-F

TENOX BHA

 

Funkce:

  • antioxidant- zabraňuje nebo zpomaluje poškození v důsledku chemické reakce s kyslíkem (zamezuje oxidaci a žluknutí) 

  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu-toto použití zakázáno v EU

  • k maskování základního zápachu

  • konzervační přísada-toto použití zejména v potravinářském průmyslu

 

Obecné informace:

  • je ve formě bílých krystalů ,krystalického prášku, nebo voskovité pevné bílé, nebo nažloutlé látky 

  • ve vodě nerozpustný,  ale je volně rozpustný v alkoholu a v propylenglykolu (Propylene Glycol)

  • je to silný syntetický antioxidant-vyrábí se z ropy

  • při vyšších koncentracích může dráždit kůži

  • nejčastěji se používá jako antioxidant a v potravinářství jako konzervační přísada

  • důvodné podezření, ze je lidský karcinogen (při vysokých orálních dávkách u zvířat způsoboval rakovinu)

  • z důvodu rozcházejících se studií, nelze jednoznačně určit jestli je, nebo není pro člověka bezpečný

  • může vyvolat alergické reakce na kůži

  • Evropskou komisí byl klasifikován jako endokrinní disruptor

  • používá se v koncentracích od 0,0002% do 0,5%

  • často se používá ve spojení s BHT

 

Alternativa:

  • jako alternativu lze použít Tocopherol, u kterého jsou jasně objasněny všechny otázky a je po zdravotní stránce zcela bezpečný

 

Použití:

  • rtěnky

  • laky na nehty

  • řasenky

  • pleťové hydratační krémy

  • pleťové čistící prostředky

  • krémy na holení

  • tužky na oči

  • tvářenky

  • oční stíny

  • kondicionéry

  • barvy na vlasy 

  • v potravinářství (E320) 

  • farmaceutickém průmyslu aj.