Cinnamal

 

Pozor! Vysoké riziko alergické reakce

 

Další názvy:

2-PROPENAL, 3-PHENYL-

2PROPENAL, 3PHENYL

3-PHENYL- 2-PROPENAL

CINNAMALDEHYDE

CINNAMIC ALDEHYDE

CINNAMYL ALDEHYDE

2-PROPENAL, 3-PHENYL- (9CI)

3-FENYLPROPENAL

3-PHENYL-2-PROPENAL

3-PHENYLACROLEIN

 

Funkce:

  • k maskování základního zápachu

  • aromatická přísada a vonná přísada

  • jako denaturační přísada-způsobuje nepoživatelnost kosmetických prostředků

  • přidává se pro parfemaci

 

Obecné informace:

  • je to světle žlutá viskózní kapalina

  • přirozeně se vyskytuje v kůře skořicových stromů a dalších druhů rodu Cinnamomum, dále např. v rostlině hyacint a olejích (Ceylon a Cassia)

  • silice ze skořicové kůry obsahuje přibližně 90% cinnamaldehyde

  • je to organická sloučenina , která dává skořici jeho chuť a vůni 

  • používá se v parfémech sladkých a ovocných vůní

  • získává se např. parní destilací oleje ze skořicové kůry

  • většinou se přidává do kosmetických prostředků obsahujících ethylalkohol

  • je to aromatický aldehyde, rozpustný v etanolu a v olejích

  • jeho vůně odpuzuje zvířata (kočky, psi)

  • má antimikrobiální účinky

  • může výrazně snížit výskyt bakterií v ústech.

  • je netoxický

  • je součástí Balsam of PeruTolu balsam

  • používá se i jako příchuť do potravin

  • může být senzibilizující

  • je zařazen mezi možné alergenní vonné látky

 

Použití:

  • parfémy

  • lesk na rty

  • rtěnky

  • hydratační krémy

  • mýdla

  • vůně pro svíčky

  • v potravinářství (ochucení žvýkaček, sladkostí, napojů , aj.)

  • ve farmaceutickém průmyslu

  • v průmyslu (rozpoutědlo ...)

  • v zemedělství jako fungicid a insekticid aj.