Cyclotrisiloxane (D3)

 

Nebývá specificky přidáván do kosmetických přípravků, ale může se v nich nacházet jak nečistota

 

Další názvy:

D3

CYCLOTRISILOXANE, HEXAMETHYL

CYCLOTRISILOXANE, HEXAMETHYL-

HEXAMETHYL- CYCLOTRISILOXANE

HEXAMETHYLCYCLOTRISILOXANE

HEXAMETHYLCYCLOTRISILOXANE

 

Funkce:

  • vlasový kondicionér-zlepšuje vzhled a pocit z vlasů, zvyšuje jejich objem, poddajnost, lesk, nebo zlepšuje strukturu vlasů, které byly fyzicky poškozené nebo chemicky ošetřené

  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější a jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • rozpouštědlo-jako přísada, obvykle kapalina, která se používá k rozpuštění další látky

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

 

Obecné informace:

  • patří mezi silikony-nebývá specificky přidáván do kosmetických přípravků

  • je to syntetická těkavá kapalina (po nanesení na pokožku, nebo vlasy se beze zbytku odpaří-v řádu několika hodin)

  • neproniká do kůže (z důvodu příliš velkých molekul)

  • má filmotvorné vlastnosti (vytváří na pokožce a vlasech film,než se zcela odpaří) -kterým může vyplnit i jemné vrásky, které jsou pak méně viditelné

  • zlepšuje roztíratelnost produktu na kůži a vlasy

  • vytváří měkčí a hladší strukturu pokožky

  • zabraňuje krepatění vlasů, zlepšuje rozčesávatelnost a pomáhá přípravkům rychleji schnout

  • nezanechává kůži mastnou, nebo lepkavou, ale naopak jemnou a hedvábnou

  • jeho dráždivost nebyla testována, ale očekává se: nedráždivý, nebo jen mírně dráždivý

  • jako nečistota se může nacházet v cyclotetrasiloxane (D4) a možná cyclopentsiloxane (D5)cycloheptasiloxane (D7)

 

Použití:

  • konturovací tužky na rty aj.