Talc

 

 

Další názvy:

COSMETIC TALC

FRENCH CHALK

francouzská křída

mastek

TALC (MG3H2 (SIO3) 4)

AGALITE; ASBESTINE

B 13

B 13 (MINERAL)

B 13 (MINERAL)

B 9

B 9 (TALC)

BEAVER WHITE 200

Talkum

CI 77718

E 553b

Talk

Talcum Albiss

 

Funkce:

  • jako přísada, která se používá na broušení, vyhlazování nebo leštění

  • jako přísada, která má schopnost absorbovat nebo nasát látky, které jsou rozpuštěny ve vodě nebo v tucích nebo jemně roztpýleny

  • jako přísada, která zabraňuje hrudkování prášků a zrnitých látek

  • jako nereaktivní pevná látka, která se používá k rozředění jiných pevných látek, nebo zvyšuje objem výrobku

  • jako látka, která snižuje čirý nebo transparentní vzhled kosmetických produktů. Některé kontrastní látky se používají v make-upech pro skrytí skvrn.

  • jako přísada, která dočasně chrání poškozenou, nebo nechráněnou pokožku před škodlivými, nebo nepříjemnými podněty a poskytuje jí tak úlevu 

  • jako přísada, která pomáhá jiným látkám téct snadněji a plynule, bez chemické reakce

 

Obecné informace:

  • je ve formě šedobílého prášku nerozpustného ve vodě

  • přirozeně se vyskytuje v ložiscích nerostných surovin-je to nejměkčí minerál (lze ho snadno poškrábat nehtem), průsvitný s perleťovým leskem, známý též jako mastek, nebo francouzská křída

  • je na omak mastný, slouží tedy i jako mazivo

  • má stahující účinek na lidskou pokožku

  • má dobrou schopnost absorbovat vlhkost, oleje, pachy a snadno ulpívá na pokožce, ale lze ho snadno smýt

  • používá se ve velmi vysokých koncentracích (až do 95% z celkového množství)

  • díky své vysoké průhlednosti, se používá v dekorativní kosmetice pro přípravu prášků, očních stínů atd.

  • chrání pokožku před podrážděním a usnadňuje skluz-této vlastnosti se zase využívá v přípravcích pro děti

  • jeho hojné použití je v dětském pudru (rozdrcen na jemný prášek)

  • v zásypech pro děti do 3 let, by mělo být na výrobku umístěno varování o možném vdechnutí dítětem

  • neměl by být používán na kůži s popáleninami druhého nebo vyššího stupně

  • kůže je po něm pocitově jemná, svěží, chladivá a suchá

  • byl zkoumán jeho vliv na rakovinu vaječníků, kde byl při genitálním použití ve formě prášku klasifikován jako "pravděpodobně karcinogenní pro člověka." -k určení jeho karcinogenity (schopnost vyvolat rakovinu) je velmi málo důkazů! a proto výzkum v této oblasti pokračuje

 

Použití:

  • dětské pudry

  • oční stíny

  • podkladové krémy

  • tvářenky

  • prací prášky

  • pleťové prášky

  • korektory

  • antiperspiranty

  • řasenky

  • make-upy

  • oční linky

  • jako nosič pro insekticidy a fungicidy

  • velké množství dalších průmyslových odvětví (výroba papíru, plastů, keramický průmysl, v elektronice..)

  • v potravinářství (E553b) aj.