Ceteareth-20

 

 

Další názvy:

PEG-20 CETOSTEARYL ALCOHOL

PEG-20 CETYL/STEARYL ETHER

POLYETHYLENE GLYCOL 1000 CETYL/STEARYL ETHER

POLYOXYETHYLENE (20) CETYL/STEARYL ETHER

 

Funkce:

  • jako povrchově aktivní látka, která čistí kůži a vlasy tím, že pomáhá smíchat vodu s olejem a špínou tak, aby mohly být opláchnuty

  • jako povrchově aktivní látka, která pomáhá dalším složkám rozpustit se v rozpouštědle, ve kterém nemohou být normálně rozpuštěny

  • změkčovadlo-jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled, nebo taky změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější

  • emulgátor-látka, která umožňuje smíchání dvou, nebo více navzájem nemísitelných kapalin (typicky voda a olej)

  • stabilizátor emulze--usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků

 

Může obsahovat tyto nečistoty:

 

Obecné informace:

  • je to mastný alkohol vyrobený z cetearyl alcohol a ethylene oxide

  • číslo v názvu označuje průměrný počet jednotek ethylene oxide v molekule

  • je ve formě bíle voskovité látky, bez zápachu

  • patří mezi neiontové povrchově aktivní látky

  • neměl by být používán na porušenou nebo podrážděnou pokožku!-kvůli možné toxicitě

  • mění strukturu pleti-zvyšuje absorpci kůže a umožňuje tak pronikání potenciálně škodlivých látek hlouběji do kůže

  • může obsahovat nečistoty (viz.výše)

  • obvykle se používá v koncentracích 0,5-5% -záleží na účelu použití

  • může být smíchán s širokou paletou olejů , od čistě přírodních až po syntetické

  • má hydrofilní vlastnosti

  • může dráždit pokožku-dráždivost je závislá na koncentraci v produktu

  • v obvyklých koncentracích ve kterých se používá v produktech je považován za bezpečný

  • často se používá ve spojeni s Ceteareth-12

 

Použití:

  • hydratační krémy

  • kondicionéry

  • barvy na vlasy

  • přípravky pro zralou pleť (anti-age)

  • vlasové gely

  • pleťové čistící přípravky aj.