Retinal (Retinaldehyde)

 

 

Další názvy:

RETINALDEHYDE

vitamin A aldehyde

TRANS-RETINAL

VITAMIN A ALDEHYDE

ALL-E-RETINAL

ALL-TRANS-RETINAL

ALPHA-RETINENE

AXEROPHTHAL

E-RETINAL

RETINAL (9CI)

RETINALDEHYDE

RETINENE

 

Funkce:

  • jako přísada, která které zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

 

Obecné informace:

  • je jednou z mnoha forem Vitaminu A

  • je to více stabilizovaná forma vitamínu A v kůži, vzhledem k jeho schopnosti převést vitamín A do buněčné formy retinolu

  • má některé antibakteriální účinky (např. zabíjí bakterie Propionibacterium acnes-bakterie spjatá s výskytem akné)

  • je dobře snášen na lidské kůži (mnohem lépe než Retinoic acid), nemá prakticky žádné nežádoucí účinky

  • působí proti vlivu stárnutí kůže 

  • snižuje vrásky a jemné linky

  • zvyšuje produkci kolagenu a elastinu

  • pomáhá proti hyperpigmentaci

  • zlepšuje pružnost a tloušťku pokožky

  • je jedním z nejúčinnějších retinoidů (účinnější než Retinol), ale s téměř žádným podrážděním (může se objevit jen u lidí s velmi citlivou pokožkou)

  • obvykle se nachází v koncentracích 0,025%, 0,05% a 0,1% , někdy taky 2%

  • nedoporučuje se používat kosmetické přípravky ,obsahující Retinal (stejně jako ostatní retinoidy), těhotným a kojícím ženám (zejména v prvních fázích těhotenství)-není dostatek informací pro určení bezpečné hranice spotřeby retinoidů

 

Ne všechny formy vitamínu A jsou si rovny, některé jsou v kůži více snadno převeditelné, než ostatní. Typická cesta konverze vypadá nějak takto:

 

 

           

 

  • Retinyl palmitateRetinolRetinal, nemají přímý biologický účinek (jsou neaktivní), ale fungují přes aktivní metabolit kyselinu retinovou (Retinoic acid)

  • trvá to dva a tři metabolické kroky, než se Retinol a Retinyl palmitate převede na kyselinu retinovou (Retinoic acid), která má přímý vliv na kožní buňky a může je tak přimět směrem k mladistvějsímu stavu

  • z toho důvodu musí být relativně velké množství Retinolu a ještě větší množství Retinyl palmitate dodáno do buňky, pro zvýšení hladiny kyseliny retinové (Retinoic acid) , aby to mělo nějaké účinky

  • tím pádem pokud je koncentrace Retinolu, nebo Retinyl palmitate v přípravku malá, nemají na pleť žádný mladistvý účinek

  • pokud je koncentrace Retinolu a Retinyl palmitate v přípravku příliš velká, může dojít k podráždění, zejména u lidí s citlivou pokožkou

  • vzhledem k tomu, že u každého člověka je míra konverze na kyselinu retinovou jiná, tak i stejný přípravek na každého působí rozdílně

 

Použití:

  • pleťové hydratační a ošetřující přípravky

  • přípravky pro zralou pleť (anti-age)

  • hydratační přípravky na opalování

  • krémy kolem očí

  • tvářenky

  • přípravky na ošetření akné aj.