Benzyl Salicylate

 

Pozor! Vysoké riziko alergické reakce.

 

Další názvy:

benzyl 2-hydroxybenzoate

2-HYDROXY- PHENYLMETHYL ESTER BENZOIC ACID

2-HYDROXYBENZOIC ACID, BENZYL ESTER

BENZOIC ACID, 2-HYDROXY-, PHENYLMETHYL ESTER

BENZOIC ACID, 2HYDROXY, PHENYLMETHYL ESTER

BENZYL 2-HYDROXYBENZOATE

BENZYL ESTER 2-HYDROXYBENZOIC ACID

BENZYL ESTER SALICYLIC ACID

BENZYL O-HYDROXYBENZOATE

PHENYLMETHYL 2-HYDROXYBENZOATE

PHENYLMETHYL ESTER BENZOIC ACID, 2-HYDROXY-

SALICYLIC ACID, BENZYL ESTER

 

Funkce:

  • jako přísada, která chrání kosmetické produkty před znehodnocením prostřednictvím absorpce, odrazu, nebo rozptylu UV záření. Tyto složky mohou být také použity k ochraně vlasů před UV zářením.

  • k maskování základního zápachu

  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu

  • fixaci vonných látek-zabraňuje rychlému odpařování

  • rozpouštědlo-jako přísada, obvykle kapalina, která se používá k rozpuštění další látky

 

Obecné informace:

  • je to čirá bezbarvá kapalina se sladkou květinovou vůní

  • je to ester benzyl alkoholu (Benzyl Alcohol) a kyseliny salicylové (Salicylic Acid)

  • používá se v květinových vůních ( karafiát, čekanka, šeřík)

  • vyrábí se synteticky

  • má antipyretický-analgetický účinek (snižuje horečku a tlumí bolest) a proto se používá i v některých léčivech

  • má velmi slabý , sladký, lehce vonný zápach

  • přirozeně se vyskytuje v celé řadě rostlin a můžeme jej nalézt taky v éterických olejích ze zeleného čaje, cananga a ylang-ylang

  • bylo prokázáno, že vykazuje antioxidační a antimikrobiální aktivitu

  • může dráždit kůži a oči

  • může být příčinou vzniku pigmentací na tváři

  • má silné senzibilizační vlastnosti a proto by neměl být používán v kosmetických přípravcích určených pro citlivou pleť,nebo na místech s citlivou kůží

  • má slabou schopnost absorbovat UVB záření a spolu s Benzyl Cinnamate byly první UV filtry, používáné v solárních přípravcích ve 20.letech, dnes už byly nahrazeny účinnějšími filtry

  • je zařazen mezi možné alergenní vonné látky

 

Použití:

  • vlasové gely

  • kondicionéry

  • šampóny

  • parfémy a kolínské vody

  • perličkové koupele

  • samoopalovací krémy a mléka

  • výrobky pro péči o vlasy

  • opalovací přípravky

  • šampony

  • v potravinářství aj.