Behenyl Alcohol

 

Další názvy:

1-DOCOSANOL

1DOCOSANOL

DOCOSAN-1-OL

LIDAVOL

N-DOCOSANOL

Behenic alcohol

Docosanol

Docosyl alcohol

 

Funkce:

  • pojivo-zajišťuje soudržnost kosmetických prostředků

  • stabilizátor emulze-usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků

  • jako látka, která zvyšuje hustotu lipidové (oleje) části kosmetických prostředků

  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější a jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

Obecné informace:

  • je ve formě bezbarvé, nebo bílé pevné voskovité látky, nerozpustné ve vodě, ale rozpustné v alkoholu

  • je to mastný alkohol

  • dodává kůží jemný a hladký vzhled

  • v testech nebyl teratogenní, embryotoxický, genotoxický a mutagenní 

  • je považován za bezpečnou látku

Použití

  • přípravky na opalování (i pro děti)

  • hydratační přípravky

  • kondicionéry

  • přípravky pro zralou pleť

  • rtěnky

  • ve farmaceutickém průmyslu (má antivirové účinky-používá se k léčbě oparů) aj.