Propylene Glycol

 

 

Další názvy:

1,2-DIHYDROXYPROPANE

1,2-PROPANEDIOL

2-HYDROXYPROPANOL

METHYLETHYL GLYCOL

PROPANE-1,2-DIOL

1,2-DIHYDROXYPROPANE

1,2-PROPYLENE GLYCOL

1,2-PROPYLENGLYKOL (GERMAN)

ALPHA-PROPYLENEGLYCOL

DOWFROST

METHYLETHYLENE GLYCOL

PG

 

Funkce:

  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu

  • jako přísada, která zpomaluje ztrátu vlhkosti z produktu během používání

  • zvlhčovadlo-jako přísada, které zvyšuje obsah vody v horních vrstvách pokožky tím,že odebírá vlhkost z okolního vzduchu

  • jako přísada, která které zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost

  • rozpouštědlo-jako přísada, obvykle kapalina, která se používá k rozpuštění další látky

  • jako přísada, která snižuje hustotu kapalných kosmetických produktů

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

 

Obecné informace:

  • je to syntetická viskózní bezbarvá kapalina, téměř bez zápachu a bez chuti

  • je to organický alkohol mísitelný s vodou, acetonem a chloroformem

  • v kosmetice se nejvíce využívá jako zvlhčovadlo-dokáže absorbovat vodu, udržet vlhkost v kůži a zabránit jejímu úniku

  • používá se již více než 50 let

  • je široce používán, zejména kvůli jeho nízké ceně a mnohostranným vlastnostem

  • je všeobecně považován za bezpečný (až do 50% koncentrace, nebo i vyšší, ale můsí být formulován tak, aby byl nedráždivý)

  • v lidském těle se metabolizuje na kyselinu mléčnou, která se přirozeně tvoří ve svalech (při jejich zátěži)

  • vyrábí se synteticky (např. hydratací propylenoxidu (propylene oxide))-celosvětová produkce v roce 1990 byla 900.000 tun

  • může být vyrobený z ropy (nejčastěji), nebo v poslední době i z rostlinných zdrojů (např.sojové boby, řepka)

  • pomáhá předcházet kontaktní dermatitidě na nikl-snižuje jeho pronikání do kůže (stejně jako LanolinPetrolatum)

  • má hygroskopické vlasnosti a podle studie z roku 1942, kde byl rozptýlený ve formě kapiček ve vzduchu, má také baktericidní účinky na mikroorganismy

  • ve vlasových produktech změkčuje vlasy a usnadňuje jejich rozčesávání; změkčuje kůži

  • dokáže proniknout Stratum corneum a usnadnit tak přepravu jiných látek do kůže (může měnit bariérové ​​vlastnosti v stratum corneum, což usnadňuje průchod aktivního léčiva do kůže)

  • může vstoupit do krevního řečiště (výpary, mlhou, kůží, nebo konzumací)

  • v těle se rychle obourává (odbourávání je závislé na rychlosti metabolismu)

  • ovlivňuje biochemii organismu zvětšováním kyselosti (je však zapotřebí ho dostat do těla velké množství)

  • nebylo prokázáno, že by byl karcinogenní, nebo genotoxický a ani reprodukčně, nebo vývojově toxický

  • může způsobovat alergické reakce, zejména lidé postihnuti ekzémem by měli být na pozoru

  • u některých jedinců, už při 2% koncentraci, může způsobovat podráždění, alergické reakce, kontaktní kopřivku, nebo přecitlivělost

  • pokud je často aplikován na kůži, může vyvolat podráždění

  • ženám po menopauze, nebo bojujícím s kvasinkovými infekcemi může způsobovat pálení v oblasti genitálu (při aplikaci například ve formě krému)

  • neměl by být aplikován na poškozenou nebo spálenou kůži

  • obvykle se používá v koncentracích do 10%

  •  

Alternativa:

 

Použití:

  • kondicionéry

  • vlasové gely

  • šampony

  • barvy na vlasy

  • hydratační krémy

  • řasenky 

  • v potravinářství (E1520)

  • v tabákovém průmyslu

  • ve farmaceutickém průmyslu

  • jako extrakční rozpouštědlo pro mnoho sloučenin aj.