Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSA)

 

 

Další názvy:

DODECYL SODIUM SULFOACETATE

1-DODECYL ESTER SODIUM SALT ACETIC ACID, SULFO-

1-DODECYL ESTER SODIUM SALT SULFOACETIC ACID

ACETIC ACID, SULFO, 1DODECYL ESTER, SODIUM SALT

ACETIC ACID, SULFO-, 1-DODECYL ESTER, SODIUM SALT

SODIUM 2- (DODECYLOXY) -2-OXOETHANE-1-SULPHONATE

SODIUM SALT ACETIC ACID, SULFO-, 1-DODECYL ESTER

SODIUM SALT SULFOACETIC ACID, 1-DODECYL ESTER

SULFOACETIC ACID, 1-DODECYL ESTER, SODIUM SALT

ACETIC ACID, SULFO-, DODECYL ESTER, S-SODIUM SALT (7CI)

 

Funkce:

  • jako povrchově aktivní látka, která čistí kůži a vlasy tím, že pomáhá smíchat vodu s olejem a špínou tak, aby mohly být opláchnuty

  • jako přísada, která usnadňuje tvorbu pěny

 

Obecné informace:

  • je ve formě jemného bílého prášku, nebo vloček

  • je to organická sůl se sladkou příjemnou vůní

  • používá se i v bio kosmetice 

  • je to povrchově aktivní látka a používá se jako méně dráždivá alternativa za Sodium Lauryl Sulfate

  • je odvozený od kokosového a palmového oleje

  • může dráždit pokožku a oči (spíše mírně-vzhledem k molekulární velikosti) (jeho dráždivost kůže byla testována náplasťovým testem v 0,7 % koncentraci na 16 pacientech po dobu 48 a 96hodin: po 48hodinách neměli 4 pacienti žádnou reakci, 9 jich mělo mírné zarudnutí a 3 měli intenzivní zarudnutí; při 96 hodinovém testu neměli 3 pacienti žádnou reakci, 9 jich mělo mírné zarudnutí a 1 měl intenzivní zarudnutí (3 pacienti nebyli testováni vzhledem k intenzivnímu zarudnutí z předchozího testu); v klinických studiích, v koncentracích ve vodném roztoku 0,18 a 0,7%, mírně až silně dráždil kůži-s výší koncentrace v přípravku se zvyšuje i jeho dráždivost

  • čím déle zůstane v kontaktu s kůží, tím je u některých jedinců větší pravděpodobnost podráždění

  • méně dráždivý je zejména v přípravcích určených ke krátkému styku s pokožkou (šampony, mýdla atd.)

  • v některých kosmetických výrobcích je jeho dráždivost snížena

  • obvykle se používá v koncentracích 0,5-3,0% v produktech pro péči o pleť a v produktech pro malé děti; v koncentracích 2,0-10,0% se používá v produktech pro mytí těla, šampony atd.

  • má hydrofilní vlastnosti

 

Použití:

  • šampony

  • pleťové a tělové čistící prostředky

  • tekutá mýdla

  • zubní pasty

  • pěny do koupele aj.