Aluminum Hydroxide

 

 

Další názvy:

ALUMINA HYDRATE

ALUMINA, HYDRATED

ALUMINA, TRIHYDRATE

ALUMINIUM HYDROXIDE SULPHATE

ALUMINUM HYDROXIDE SULFATE (AL (OH) (SO4) )

ALUMINUM OXIDE TRIHYDRATE

ALUMINUM OXIDE, HYDRATE

ALUMINUM TRIHYDROXIDE

ALUMUNUM HYDROXIDE

CI 77002

HYDRATE ALUMINUM OXIDE

 

Funkce:

  • jako látka, která snižuje čirý nebo transparentní vzhled kosmetických produktů. Některé kontrastní látky se používají v make-upech pro skrytí skvrn.

  • jako přísada, která dočasně chrání poškozenou, nebo nechráněnou pokožku před škodlivými, nebo nepříjemnými podněty a poskytuje jí tak úlevu 

  • jako přísada, která dodává barvu kosmetickému produktu (popřípadě i kůži)

  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

  • jako přísada, která zpomaluje ztrátu vlhkosti z produktu během používání

  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější a jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled

 

Obecné informace:

  • je ve formě bílé, pevné látky (prášku), bez zápachu, slabě rozpustný ve vodě

  • je to amfoterní látka

  • roční produkce se pohybuje v řádu stovek milionů tun

  • je to sloučenina oxidu hlinitého s vodou (obsahuje buď jednu, nebo tři molekuly vody)

  • přirozeně se nachází v přírodě jako minerál gibbsit

  • pokud je použit jako barvivo, musí být na obalu kosmetického produktu označen jako CI 77002

  • často se používá v opalovacích přípravcích jako povlak pro látku Titanium Dioxide-zabraňuje jeho shlukování a umožňuje rovnoměrnou aplikaci

  • na pokožce vytváří vrstvu, která odráží UV záření od pokožky

 

Použití:

  • podkladové krémy

  • opalovací přípravky

  • zubní pasty

  • rtěnky

  • BB krémy

  • korektory

  • oční stíny

  • laky na nehty

  • ve farmaceutickém průmyslu (např. jako antacidum-snižuje kyselost žaludečních šťáv)

  • používá se také při výrobě papíru, keramiky, tiskařské barvy aj.