Lanolin Alcohol

 

Tato látka může být získána ze zvířat (je získáván bez jejich poškození, nebo usmrcení)

Další názvy:

ALCOHOLS, LANOLIN

LANOLIN ALCOHOLS

LANOLIN ALCOHOLS

WOOL WAX ALCOHOL

 

Funkce:

  • stabilizátor emulze-usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků

  • pojivo-zajišťuje soudržnost kosmetických prostředků

  • vlasový kondicionér-zlepšuje vzhled a pocit z vlasů, zvyšuje jejich objem, poddajnost, lesk, nebo zlepšuje strukturu vlasů, které byly fyzicky poškozené nebo chemicky ošetřené

  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější a jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • jako látka, která zvyšuje hustotu lipidové (oleje) části kosmetických prostředků

  • emulgátor-látka, která umožňuje smíchání dvou, nebo více navzájem nemísitelných kapalin (typicky voda a olej)

  • jako přísada, která snižuje statickou elektřinu odstraněním povrchového elektrického náboje

  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

Obecné informace:

  • je ve formě žluté, voskové, pevné látky s charakteristickým zápachem (může být i bez zápachu)

  • je to směs alkoholů různého složení, získaná hydrolýzou lanolinu

  • v současné době jsou tyto alkoholy (v lanolinu) považovány za hlavní senzibilizátory

  • tyto alkoholy mají schopnost absorbovat velké množství vody

  • látka má tedy výrazné hydratační účinky

  • změkčuje a vyhlazuje pokožku

  • je ideální pro použití na velmi suchou, drsnou, šupinatou, nebo popraskanou kůži

  • je považována za nedráždivou (i v neředěné formě, nevykazovala v testech žádné známky podráždění)

  • v testech nebyla fototoxická a ani fotosenzitivní

  • je považována za ne-komedogenní, nebo mírně komedogenní (záleží na zdroji suroviny)

  • může být senzibilizující-alergické reakce se nejčastěji vyskytují u jedinců postižených jinými kožními nemocemi (např. ekzémy), nebo u jedinců jejichž kůže je jakkoliv poškozená; u zdravé populace je výskyt alergických reakcí velmi nízký-(alergická reakce se může projevit za několik hodin, ale také až den, nebo dva po aplikaci)

Použití:

  • rtěnky

  • hydratační přípravky

  • barvy na vlasy

  • oční stíny

  • vlasové gely

  • konturovací tužky na rty

  • další průmyslová odvětví aj.