Aluminum Stearate

 

Tato látka může být získána ze zvířat

Další názvy:

ALUMINIUM STEARATE

ALUMINIUM TRISTEARATE

ALUMINUM DI/TRISTEARATE

ALUMINUM DIHYDROXIDE STEARATE

ALUMINUM MONOSTEARATE

ALUMINUM SALT OCTADECANOIC ACID

ALUMINUM STEARATES

DIBASIC ALUMINUM STEARATE

DIHYDROXY (OCTADECANOATO-O) - ALUMINUM

DIHYDROXY (OCTANOATO-O) ALUMINUM

 

Funkce:​

  • jako přísada, která zabraňuje hrudkování prášků a zrnitých látek

  • jako přísada, která dodává barvu kosmetickému produktu (popřípadě i kůži)

  • stabilizátor emulze-usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků

  • jako látka, která zvyšuje hustotu lipidové (oleje) části kosmetických prostředků

  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

 

Obecné informace:

  • je to hlinitá sůl kyseliny stearové (kys. stearová se pro komerční účely získává z rostlinných a živočišných zdrojů/tuků)

  • je ve formě jemného bílého až žlutobílého prášku se slabým charakteristickým zápachem

  • Je nerozpustný ve vodě, alkoholu a éteru; rozpustný v rostl. oleji, minerálním oleji aj.

  • je vysoce hydrofobní: odpuzuje vodu - této vlastnosti se využívá například ve vlasových gelech

  • je adstringentní

  • je nesenzibilizující a nedráždivý (jen ve velmi vysokých koncentracích se může, u některých jedinců, objevit slabé podráždění)

  • látka je obecně považována za bezpečnou

  • obvyklá koncentrace použití (v konečné produktu) je do 25%

 

 

Použití:

  • podkladové krémy

  • opalovací přípravky (i pro děti)

  • hydratační krémy

  • oční stíny

  • rtěnky

  • pudry

  • řasenky

  • BB krémy

  • gely na vlasy

  • v potravinářství

  • v průmyslu (nátěrové hmoty, laky, barvy, umělecké barvy) 

  • ve farmaceutickém průmyslu aj.