Cyclomethicone

 

 

Další názvy:

CYCLOPENTASILOXANE, DECAMETHYL

CYCLIC DIMETHYLSILOXANE PENTAMER

CYCLOPOLYDIMETHYLSILOXANE

DECAMETHYLCYCLOPENTASILOXANE

DEKAMETHYLCYKLOPENTASILOXAN (CZECH)

DIMETHYLCYCLOPOLYSILOXANE

DIMETHYLSILOXANE PENTAMER

DOW CORNING 344

DOW CORNING 344 FLUID

DOW CORNING 345

DOW CORNING 345 FLUID

 

Funkce:

  • jako přísada, která snižuje statickou elektřinu odstraněním povrchového elektrického náboje

  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější a jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • vlasový kondicionér-zlepšuje vzhled a pocit z vlasů, zvyšuje jejich objem, poddajnost, lesk, nebo zlepšuje strukturu vlasů, které byly fyzicky poškozené nebo chemicky ošetřené

  • jako přísada, která zpomaluje ztrátu vlhkosti z produktu během používání

  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

  • rozpouštědlo-jako přísada, obvykle kapalina, která se používá k rozpuštění další látky (v jeho případě například pro vůně a éterické oleje)

 

Obecné informace:

  • je ve formě čiré, bezbarvé kapaliny, bez zápachu

  • patří mezi silikony

  • je to souhrnný název pro směs silikonů (může se skládat buď z jednoho, nebo více), mezi které patří cyclotrisiloxane (D3)-pouze jako nečistota, cyclotetrasiloxane (D4)cyclopentsiloxane (D5) a cyclohexasiloxane (D6)cycloheptasiloxane (D7)

  • nejčastěji se v kosmetických prostředcích používá směs D4 , D5 a D6

  • je to syntetická těkavá kapalina (po nanesení na pokožku, nebo vlasy se beze zbytku odpaří-v řádu několika hodin)-rychlost odpařování může být řízena jeho složením

  • nerozpustný ve vodě, ale rozpustný v oleji

  • je jednou z nejvíce používaných složek v kosmetice

  • většinou funguje jako nesoucí činidlo pro další složky ve složení výrobku (např. dodá živiny na kůži, nebo vlasy a poté se odpaří)

  • často se také používá jako nosič pro silikony s vyšší molekulovou hmotností (např. pro dimethicone), nebo pro vůně

  • neproniká do kůže (z důvodu příliš velkých molekul)

  • má filmotvorné vlastnosti (vytváří na pokožce a vlasech film,než se zcela odpaří) -kterým může vyplnit i jemné vrásky, které jsou pak méně viditelné

  • zlepšuje roztíratelnost produktu na kůži a vlasy

  • vytváří měkčí a hladší strukturu pokožky

  • zabraňuje krepatění vlasů, zlepšuje rozčesávatelnost a pomáhá přípravkům rychleji schnout

  • nezanechává kůži mastnou, nebo lepkavou, ale naopak jemnou a hedvábnou

  • je považován za nesenzibilzující a nedráždivý, vyjímkou můžou být jedinci s citlivou pokožkou, u kterých se vyjímečně! může objevit slabé podráždění

  • je ne-komedogenní a dobře snášen pokožkou

  • je špatně biologicky odbouratelný

  • používá se v koncentracích 0,1-50%

  •  

Použití:

podkladové krémy

hydratační krémy

parfémy

kondicionéry

pleťové vody

vlasové gely

spreje na vlasy

deodoranty

antiperspiranty

oční stíny aj.