Polysorbate-20

 

 

Další názvy:

POLYSORBATE 20, MONODODECANOATE POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL) DERIVS. SORBITAN

POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL) DERIVS. SORBITAN, MONODODECANOATE

POLYOXYETHYLENE (20) SORBITAN MONOLAURATE

POLYOXYETHYLENE SORBITAN MONOLAURATE

POYLSORBATE-20

SORBIMACROGOL LAURATE 300

SORBITAN, MONODODECANOATE, POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL) DERIVS.

Obchodní názvy:

TWEEN-20

Scattics

Alkest TW 20

 

Funkce:

  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu

  • jako přísada, které pomáhá k vytvoření emulze snížením povrchového napětí látek, které mají být emulgovány

  • jako povrchově aktivní látka, která pomáhá dalším složkám rozpustit se v rozpouštědle, ve kterém nemohou být normálně rozpuštěny

 

Může obsahovat tyto nečistoty:

 

Obecné informace:

  • je to neiontová povrchově aktivní látka

  • vyrábí se synteticky

  • je rozpustný ve vodě a používá se jako dispergační činidlo

  • využívá se jeho funkce rozptýlit olej ve vodě bez použití alkoholu

  • může dráždit kůži (i v mírných dávkách-studie prováděná na zvířatech)

  • vykazoval vývojovou a reprodukční toxicitu (testy prováděné ve vysokých dávkách na zvířatech)

  • může obsahovat nečistoty (viz.výše)

  • je považován jako přísada s nízkým nebezpečím a v koncentracích ve kterých se používá v kosmetice je považován za bezpečný

  • obvykle se používá v koncentracích 0,1-5% (nebo 10%)

  • má hydrofilní vlastnosti

  • má uklidňující účinky na kůži

 

Použití:

  • hydratační krémy

  • přípravky pro zralou pleť

  • šampony

  • vlasové gely

  • kondicionéry

  • spreje na vlasy

  • farmaceutický průmysl

  • v potravinářství (E432) aj.

 

Zajímavost:

  • je používán také filatelisty k odstranění známek z obálek a k odstranění zbytků lepidla aniž by došlo k jejich poškození