Sodium PCA

 

 

Další názvy:

5-OXO- MONOSODIUM SALT DL-PROLINE

5-OXO-DL-PROLINE, MONOSODIUM SALT

DL-PROLINE, 5-OXO-, MONOSODIUM SALT

MONOSODIUM SALT 5-OXO-DL-PROLINE

MONOSODIUM SALT DL-PROLINE, 5-OXO-

PCA SODA

SODIUM 5-OXO-L-PROLINATE

SODIUM DL-2-PYRROLIDONE-5-CARBOXYLATE

SODIUM DL-PYRROLIDONECARBOXYLATE SOLUTION

SODIUM PYROGLUTAMATE

5-OXO-L-PROLINE MONOSODIUM SALT

 

Funkce:

  • vlasový kondicionér-zlepšuje vzhled a pocit z vlasů, zvyšuje jejich objem, poddajnost, lesk, nebo zlepšuje strukturu vlasů, které byly fyzicky poškozené nebo chemicky ošetřené

  • jako přísada, která zpomaluje ztrátu vlhkosti z produktu během používání

  • zvlhčovadlo-jako přísada, které zvyšuje obsah vody v horních vrstvách pokožky tím,že odebírá vlhkost z okolního vzduchu

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

  • jako přísada, která snižuje statickou elektřinu odstraněním povrchového elektrického náboje

 

Může obsahovat tyto nečistoty:

 

Obecné informace:

  • vyskytuje se přirozeně v pokožce jako součást přírodního zvlhčujícího faktoru (natural moisturizing factor (NMF)), který je zodpovědný za správnou hydrataci a pružnost rohovité vrstvy pokožky- je zodpovědný za vazbu vlhkosti k buňkám

  • vyrábí se pomocí fermentace cukrů, nebo škrobů přítomných v přírodních zdrojích

  • používá se v koncentracích 0,2-4%

  • až do koncentrace 50% se neprojevuje žádná dráždivost kůže a očí (studie ne zvířatech)

  • má hydrofilní a hygroskopické vlastnosti

  • rozpustný ve vodě a ethanolu; nerozpustný v oleji

  • je zodpovědný za udržování vody v epidermis, zvlhčuje, zjemňuje a vyhlazuje pokožku

  • 50% roztok Sodium PCA má schopnost absorbovat množství vody o 50% vyšší než glycerin, dvojnásobné množství ve srovnání s propylene glycol a šestkrát více než sorbitol

  • neměl by být používán v kosmetických výrobcích obsahující nitrozační činidla-kvůli vzniku nitrosaminů - dnešní formulace přípravků jsou nastaveny tak, aby k tomu nedocházelo

  • není komedogenní

  • podle řady klinických testů je nedráždivý a nesenzibilizující (jak s vystavením UV záření, tak bez něj)

 

Použití:

  • pleťové hydratační krémy

  • kondicionéry

  • šampony

  • přípravky pro zralou pleť (anti-age)

  • podkladové krémy

  • čistící pleťové přípravky aj.