Lanolin Oil

 

Tato látka může být získána ze zvířat (je získáván bez jejich poškození, nebo usmrcení)

Další názvy:

DEWAXED LANOLIN

LANOLIN OILS

OILS, LANOLIN

lanolinový olej

Funkce:

  • pojivo-zajišťuje soudržnost kosmetických prostředků

  • vlasový kondicionér-zlepšuje vzhled a pocit z vlasů, zvyšuje jejich objem, poddajnost, lesk, nebo zlepšuje strukturu vlasů, které byly fyzicky poškozené nebo chemicky ošetřené

  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější a jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • emulgátor-látka, která umožňuje smíchání dvou, nebo více navzájem nemísitelných kapalin (typicky voda a olej)

  • jako přísada, která snižuje statickou elektřinu odstraněním povrchového elektrického náboje

  • rozpouštědlo-jako přísada, obvykle kapalina, která se používá k rozpuštění další látky

Obecné informace:

  • je ve formě čiré, žlutě zabarvené kapaliny s dobrou roztíratelností

  • získává se z Lanolinu (surový Lanolin je možné rozdělit na lanolinový olej (kapalná fáze) a lanolinový vosk (pevná fáze))

  • je to tzv. fyzikální derivát-je fyzicky oddělen z Lanolinu 

  • je rozpustný v minerálním a rostlinných olejích

  • je méně lepivý než samotný Lanolin

  • poskytuje lehčí strukturu než lanolinový vosk (Lanolin Wax)

  • svým složením se podobá mezibuněčným lipidům ve stratum corneum u člověka-tyto lipidy hrají klíčovou roli v hydrataci kůže

  • má hydrofobní a hygroskopické vlastnosti

  • má hydratační účinky-vytváří na kůži voděodolný film (zabraňuje tak ztrátě vody z kůže) a také absorbuje určité procento vlhkosti ze vzduchu,zároveň umožňuje kůži dýchat

  • z některých zdrojů se lze dočíst, že se rychle a snadno vstřebává do pokožky, ale podle posledních studií tomu tak není, největší část jej zůstává ve stratum corneum a jen stopová množství se dostávají hlouběji do kůže (do stratum lucidum)

  • změkčuje a vyhlazuje pokožku

  • je ideální pro použití na velmi suchou, drsnou, šupinatou, nebo popraskanou kůži, stejně tak k léčbě ,nebo prevenci opruzenin, dále na popáleniny a další...

  • může být mírně komedogenní

  • je považován za nedráždivý a ne-senzibilizující

Alternativa:

Použití:

  • rtěnky

  • lesky na rty

  • balzámy na rty

  • kondicionéry

  • tělové čistící prostředky

  • další průmyslová odvětví (např. jako ochranný nátěr proti korozi)​

Dodatek:

Deriváty Lanolinu lze rozdělit do dvou tříd:

  • Fyzikální deriváty-jsou výsledkem fyzikálních separačních procesů-jsou fyzicky odděleny z                                       Lanolinu (např. Lanolin Oil, Lanolin Wax)

  • Chemické deriváty-jsou výsledkem chemické modifikace lanolinu (např. Acetylated Lanolin)