Sodium Phytate

 

 

Další názvy:

HEXAKIS (DIHYDROGEN PHOSPHATE) HEXASODIUM SALT MYO-INOSITOL

HEXASODIUM SALT MYO-INOSITOL, HEXAKIS (DIHYDROGEN PHOSPHATE)

MYO-INOSITOL, HEXAKIS (DIHYDROGEN PHOSPHATE) , HEXASODIUM SALT

MYO-INOSITOL, HEXAKIS (DIHYDROGEN PHOSPHATE) , SODIUM SALT

PHYTIC ACID, SODIUM SALT

SODIUM SALT PHYTIC ACID

HEXAKIS (DIHYDROGEN PHOSPHATE) MYO-INOSITOL SODIUM SALT (9CI)

INOSITOL HEXAPHOSPHATE SODIUM SALT

MYO-INOSITOL, HEXAKIS (DIHYDROGEN PHOSPHATE) , SODIUM SALT (9CI)

PHYTIC ACID SODIUM SALT

SODIUM INOSITOL HEXAPHOSPHATE

 

Funkce:

  • jako přísada, která deaktivuje kovové ionty tak, aby se zabránilo zkažení kosmetického přípravku

  • jako přísada, která působí v dutině ústní kosmetickými účinky (leští povrch zubů, snižuje zápach z úst, nebo se jiným způsobem podílí na jejich čištění, nebo deodoraci)

 

Obecné informace:

  • ve formě tmavě zbarvené kapaliny, nebo ve formě bílého prášku

  • je to sodná sůl kyseliny fytové (Phytic Acid)

  • je to chelatační činidlo přírodního původu, odvozené od otrub (často např. z rýže, pšenice, nebo kukuřice)

  • v kosmetice se využívá jeho funkce chelatačního činidla (váže kovové kationty-vápník, hořčík, železo), což se využívá pro zvýšení antimikrobiální aktivity konzervačních látek a zlepšení celkové stability produktů

  • má antioxidační vlastnosti

  • lidé s alergií na obiloviny by se této látce měli ,v produktech, vyvarovat

  • jinak je považován za nedráždivý a nesenzibilizující (pro kůži)

  • používá se při nízkých koncentracích  0,1%

  • často se používá jako náhrada EDTA (např. Disodium EDTA)

  • je biologicky odbouratelný

 

Použití:

  • hydratační přípravky

  • šampony

  • kondicionéry

  • přípravky pro zralou pleť

  • v potravinářském průmyslu

  • v medicíně aj.