Caprylyl Glycol

 

 

Další názvy:

1,2-DIHYDROXYOCTANE

1,2-OCTANEDIOL

1,2-OCTYLENE GLYCOL

1,2OCTANEDIOL

CAPRYL GLYCOL

OCTANE-1,2-DIO

 

Funkce:

  • vlasový kondicionér-zlepšuje vzhled a pocit z vlasů, zvyšuje jejich objem, poddajnost, lesk, nebo zlepšuje strukturu vlasů, které byly fyzicky poškozené nebo chemicky ošetřené

  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější a jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • jako přísada, která zpomaluje ztrátu vlhkosti z produktu během používání

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

  • jako konzervační přísada, která zabraňuje nebo zpomaluje růst bakterií, a tím chrání kosmetický produkt před znehodnocením

 

Obecné informace:

  • je ve formě bílé polotuhé látky, která taje zhruba při teplotě 35°, nebo ve formě bezbarvé kapaliny

  • může být rostlinného původu (např. z palmového, nebo kokosového oleje), nebo chemicky syntetizován

  • má hydratační a zvláčňující vlastnosti

  • zjemňuje a vyhlazuje pokožku a vlasy

  • snadno se vstřebává do pokožky, ve které je metabolizován a poté se dostává do systémového oběhu

  • má antimikrobiální účinky (používá se ke zvýšení antimikrobiální aktivity jiných konzervačních látek)

  • často používán v konzervační směsi obsahující Phenoxyethanol a Chloroxylenol

  • je považován za nedráždivý, ne-senzibilizující a není ani fotosenzitivní (pro kůži)

  • může být komedogenní-zejména ve vysokých koncentracích

  • v testech bylo prokázáno, že není genotoxický a karcinogenní

  • je to potenciální látka podporující penetraci (penetration enhancer)-může zvyšovat absorbci jiných látek do kůže (proto pozor na další potenciálně škodlivé látky v produktu)

  • obvykle se používá do koncentrace 5%

 

Použití:

  • hydratační přípravky

  • přípravky na opalování

  • oční stíny

  • řasenky 

  • rtěnky

  • přípravky pro zralou pleť

  • podkladové krémy aj.

 

Dodatek:

  • směs Phenoxyethanol a Caprylyl Glycol se nazývá Optiphen