Tocopherol (Vitamin E)

 

 

Další názvy:

D-ALPHA-TOCOPHEROL

DL-A -TOCOP HEROL

DL-ALPHA-TOCOPHEROL

MIXED TOCOPHEROLS

NATURAL VITAMIN E

TOCOPHERYL

VITAMIN E

VITAMIN E OIL

(+-) -ALPHA-TOCOPHEROL

DL-ALPHA-TOCOPHEROL

EPHANYL

 

Funkce:

  • antioxidant-zpomaluje reakce vyvolané kyslíkem (zamezuje tedy oxidaci a žluknutí)

  • jako přísada, která které zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost

  • jako přísada, která zpomaluje ztrátu vody z pokožky vytvořením bariéry na povrchu kůže

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

 

Obecné informace:

  • izolovaný, je ve formě viskózního oleje, který se liší v barvě od žluté až po hnědočervenou

  • přirozeně se vyskytuje v mnoha potravinách (v některých druzích ovoce, rostlinných olejích a tucích, v zrnách, mandlích, sojových bobách, masu, mléčných výrobcích, ořeších, ceráliích, zelenině, kukuřici a dalších) -v těchto potravinách se většinou nachází ve směsi různých forem: α- (alpha), β-  (beta), γ-  (gamma) and δ-  (delta) Tocopherol

  • typické formy d-alpha-tocopherol, d-alpha-tocopherol acetate, dl-alpha tocopherol, a dl-alpha tocopherol acetate--->D" označení před "alfa", znamená, že tyto produkty pocházejí z přírodních zdrojů, jako jsou rostlinné oleje a pšeničné klíčky a označení Dl" předpona značí syntetickou formu

  • má dobrou snášenlivost na kůži, ale je nestabilní a rychle degraduje

  • v kosmetických výrobcích se spíš používají jeho estery , jako třeba Tocopheryl Acetate , který má sice nižší antioxidační aktivitu, ale je stabilnější ---další formy (Tocopheryl Linoleate, Tocopheryl Linoleate/Oleate, Tocopheryl Nicotinate, Tocopheryl Succinate a další) - jejich obvyklé použití v kosmetických přípravcích

  • velmi malé procento jedinců může pociťovat alergickou reakci na jeho estery

  • průmyslově vyráběné estery jsou více odolné vůči světlu a kyslíku

  • nerozpustný ve vodě, ale rozpustný v tucích,oleji a organických rozpouštědlech (chloroform, alkohol, aceton..)

  • v kosmetických přípravcích se obvykle používá v koncentracích od 0,01 po 0,1%

  • používá se jak ve formě přírodních extraktů, tak v syntetické formě, která je nejčastější ( v nesyntetické formě je olej z klíčků a bývá tak nejčastěji na výrobku zapsán jako-příklad: olej z pšeničných klíčků (Wheat Germ Oil)  spíš než Tocopherol

  • podle vvýzkumu mají přírodní formy vitaminu E větší účinnost a vyšší míru retence (zadržování) než jejich syntetické protějšky, ale obě formy mají značný antioxidační význam

  • v kosmetických přípravcích také zabraňuje žluknutí oleje a chrání před oxidací

  • má protizánětlivé účinky

  • má hydratační vlastnosti

  • snižuje závažnost spálení

  • chrání před UV zářením

  • může zabránit vzniku pigmentaci

  • podílí se na tvorbě kolagenu a elastických vláken

  • působí proti stárnutí a vráskám

  • pomáhá k lepšímu hojení ran

  • někdy se uvádí že pomáhá k lepšímu hojení jizev, ale podle výkumu tomu tak není

  • vitamín E má ochranné vlastnosti proti vitamínu A, brání jeho oxidaci

  • snižuje záněty a posiluje buněčné membrány kůže

 

Použití:

  • hydratační krémy

  • hydratační/ošetřující pleťové krémy

  • výživné noční krémy

  • rtěnky

  • oční linky

  • podkladové krémy

  • lesky na rty 

  • mýdla

  • šampóny

  • vlasové kondicionéry 

  • v potravinářství (E306)

  • ve farmaceutickém průmyslu aj.