Polysorbate-60

 

 

Další názvy:

Tween 60

POLYSORBATE 60, MONOOCTADECANOATE POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL) DERIVS. SORBITAN

MONOOCTADECANOATE SORBITAN, POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL) DERIVS

POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL) DERIVS. SORBITAN, MONOOCTADECANOATE

POLYOXYETHYLENE (20) SORBITAN MONOSTEARATE

SORBIMACROGOL STEARATE 300

SORBITAN, MONOOCTADECANOATE, POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL) DERIVS.

SORBITAN, MONOOCTADECANOATE, POLY (OXY1,2ETHANEDIYL) DERIVS.

GLYCOSPERSE S-20

POLYOXYETHYLENE 20 SORBITAN MONOSTEARATE

POLYOXYETHYLENE SORBITAN MONOSTEARATE

POLYOXYETHYLENE-40-SORBITAN MONOSTEARATE

 

Funkce:

  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu

  • jako přísada, které pomáhá k vytvoření emulze snížením povrchového napětí látek, které mají být emulgovány

  • jako povrchově aktivní látka, která pomáhá dalším složkám rozpustit se v rozpouštědle, ve kterém nemohou být normálně rozpuštěny

 

Může obsahovat tyto nečistoty:

 

Obecné informace:

  • je to neiontová povrchově aktivní látka

  • je vytvořená reakcí sorbitolu s ethylenoxidem a mastnými kyselinami, získanými z rostlinných tuků a olejů

  • využívá se jeho funkce rozptýlit olej ve vodě

  • může obsahovat nečistoty (viz.výše)

  • vyrábí se synteticky

  • je považován za nedráždivý-ve vyjímečných připadech může slabě dráždit pokožku

  • vykazoval vývojovou a reprodukční toxicitu, tvorbu nádorů (testy prováděné ve vysokých dávkách! na zvířatech)

  • je považován jako přísada s nízkým nebezpečím a v koncentracích ve kterých se používá v kosmetice je považován za bezpečný

  • má hydrofilní vlastnosti

  • obvykle se používá v koncentracích 0,1-5%

  • je považován za ne-komedogenní

 

Použití:

  • hydratační krémy

  • kondicionéry

  • přípravky pro zralou pleť (anti-age)

  • vlasové gely

  • pleťové čistící přípravky

  • přípravky na opalování

  • přípravky k léčbě akné 

  • v potravinářství (E435) aj.