Disodium EDTA

 

Vysvětlení hodnocení dole v dodatku

 

Další názvy:

(ETHYLENEDINITRILO) TETRA- DISODIUM SALT ACETIC ACID

ACETIC ACID, (ETHYLENEDINITRILO) TETRA-, DISODIUM SALT

DISODIUM DIHYDROGEN ETHYLENEDIAMINETETRAACETATE

DISODIUM EDETATE

DISODIUM ETHYLENEDIAMINETETRAACETATE

DISODIUM N,N'-1,2-ETHANEDIYLBIS [N- (CARBOXYMETHYL) GLYCINE]

DISODIUM SALT ACETIC ACID, (ETHYLENEDINITRILO) TETRA-

EDETATE DISODIUM

GLYCINE, N,N 1,2ETHANEDIYLBIS [N (CARBOXYMETHYL) , DISODIUMSALT

N,N'-1,2-ETHANEDIYLBIS [N- (CARBOXYMETHYL ) - DISODIUM SALT GLYCINE

N,N'-1,2-ETHANEDIYLBIS [N- (CARBOXYMETHYL) GLYCINE] DISODIUM SALT

 

Funkce:

  • jako přísada, která deaktivuje kovové ionty tak, aby se zabránilo zkažení kosmetického přípravku

  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

  • jako přísada podporující tvorbu pěny

 

Obecné informace:

  • je to krystalický prášek bílé barvy, rozpustný ve vodě a nerozpustný v alkoholu, acetonu, etheru, chloroformu, olejích a tucích

  • je to sůl kyseliny edetové

  • vyrábí se synteticky

  • může také zvyšovat působení některých antimikrobiálních konzervačních látek

  • jeho funkce se využívá i pro změkčení vody

  • není dobře vstřebáván kůží, ale zvyšuje pronikání kůží dalších složek produktu, kterým umožňuje proniknout hlouběji do kůže (proto pozor na potenciálně škodlivé látky v produktu!)

  • je stabilní i při vysokých teplotách, a není citlivý na změny pH

  • podle některých studií vykazoval slabou mutagenní aktivitu a negativní reprodukční a vývojové účinky- (vázal na sebe kovy potřebné pro normální buněčné dělení, rozmnožování a vývoj, ale to vše při vysokých dávkách podávaných ústy u zvířat)-jinak je považován za nekarcinogenní a netoxický, a v koncentracích ve kterých se používá v kosmetice je bezpečný vzhledem k jeho nízké schopnosti pronikání kůží

  • u některých citlivých jedinců může způsobovat vyrážky a alergické reakce

  • používá se v koncentraci (0,05 do 0,1%)

 

Použití:

  • kondicionéry

  • hydratační krémy

  • šampony

  • přípravky pro zralou pleť

  • vlasové gely

  • pleťové hydratační krémy

  • opalovací krémy

  • make-upy

  • v lékařství 

  • v potravinářství (jako konzervační prostředek a stabilizátor) 

  • mnohé další průmyslové odvětví aj.

 

 

Dodatek:

 

Přišlo nám pár dotazů ohledně nízkého hodnocení této látky, takže tady vysvětlení

  • látka má velmi nízký potenciál pronikání kůží

  • je to chelatační činidlo (což znamená, že na sebe váže kovy-je to zároveň i funkce pro kterou se využívá v kosmetice) a jelikož i v lidském těle se bežně vyskytují kovy, které jsou potřebné pro správnou funkci organismu, tak v testech, kde měla látka negativní účinky, to bylo zapříčiněno tím, že na sebe vázala velké množství kovů a organismus pak nepracoval správně (jenže to bylo ve vysokých koncentracích podávaných u zvířatústy!) 

  • koncentrace  používané v kosmetice se ani zdaleka neblíží koncentracím, ve kterých byly prováděny testy a vezmeme-li v úvahu i velmi špatné pronikání kůží, tak látka nepředstavuje v žádném případě takové riziko, aby musela být hodnoce vysokou známkou

  • zdroj například: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12396676