Cocamide DEA

 

 

Další názvy:

AMIDES, COCO, N,N-BIS (2-HYDROXYETHYL) -

AMIDES, COCO, N,NBIS (HYDROXYETHYL)

COCO AMIDES, N,N-BIS (2-HYDROXYETHYL) -

COCO N,N-BIS (2-HYDROXYETHYL) - AMIDES

COCONUT DIETHANOLAMIDE

COCONUT FATTY ACI D DIETHANOLAMIDE

COCONUT FATTY ACID DIETHANOLAMIDE

COCOYL DIETHANOLAMIDE

DIETHANOLAMINE COCONUT FATTY ACID CONDENSATE

N,N-BIS (2-HYDROXYETHYL) - AMIDES, COCO

N,N-BIS (2-HYDROXYETHYL) - COCO AMIDES

 

Funkce:

  • jako povrchově aktivní látka, která zvyšuje pěnicí schopnost, nebo stabilizuje pěnu

  • jako látka která zvyšuje hustotu vodné (vody) části kosmetického přípravku

  • stabilizátor emulze-usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků

  • jako přísada podporující tvorbu pěny

  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

  • emulgátor-látka, která umožňuje smíchání dvou, nebo více navzájem nemísitelných kapalin (typicky voda a olej)

 

Může obsahovat tyto nečistoty:

 

Obecné informace:

  • je ve formě viskózní kapaliny světle žluté barvy, rozpustné ve vodě a oleji

  • je to syntetická povrchově aktivní látka odvozená od mastných kyselin kokosového oleje

  • vyrábí se reakcí mastné kyseliny z kokosového oleje s diethanolaminem

  • používá se v koncentracích mezi 1 a 5%

  • může způsobovat alergické reakce

  • na základě testů na zvířatech byl klasifikován jako „potenciálně karcinogenní pro člověka“

  • za určitých podmínek (př. reakce s jinými látkami) se v něm můžou tvořit nitrosaminy (NITROSAMINESa proto by neměl s těmito látkami (nitrozační činidla) přicházet do styku 

  • měl(?) by být bezpečný pro přípravky, které se oplachují a pro přípravky, které se neoplachují až do 10%

  • mnoho vyrobců jej přestalo používat

 

Použití:

  • šampony

  • tělové čistící přípravky

  • pleťové čistící přípravky

  • tekutá mýdla na ruce

  • přípravky proti lupům

  • pěny do koupele

  • koupelové oleje a soli aj.