BHT (Butylated Hydroxtoluene)

 

 

Další názvy:

DBPC

ADVASTAB 401

AGIDOL

AGIDOL 1

ALKOFEN BP

ANTIOXIDANT 29

ANTIOXIDANT 30

ANTIOXIDANT 4

ANTIOXIDANT 4K

ANTIOXIDANT KB

ANTRANCINE 8

 

Funkce:

  • antioxidant- zabraňuje nebo zpomaluje poškození v důsledku chemické reakce s kyslíkem (zamezuje oxidaci a žluknutí) 

  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu

  • k maskování základního zápachu 

  • konzervační přísada-zpomaluje růst mikroorganismů v kosmetických prostředcích

 

Obecné informace:

  • je to bílý až mírně nažloutlý krystalický prášek, nebo pevná látka, prakticky nerozpustný ve vodě ( (0,6 mg / l při 25 ° C) a v organických rozpouštědlech,  se slabým charakteristickým zápachem

  • má vysokou rozpustnost v tucích a olejích a je odolný vůči vysokým teplotám

  • je to silný syntetický antioxidant-vyrábí se z ropy

  • používá se v koncentracích (0,01-0,1%)

  • při vyšších koncentracích může dráždit kůži

  • může vyvolat alergické reakce na kůži

  • používá se jako primární antioxidant, spolu se sekundárními antioxidanty (UV filtry, maskovací činidla) pro zpomalení žluknutí rostlinných olejů

  • je účinnější pokud je použit v kombinaci společně s dalšími antioxidanty

  •  antimikrobiální účinek

  • při orálním podání vysokých dávek (testy prováděné na zvířatech) vykazoval karcinogenní vlastnosti , ale v koncentracích , ve kterých je obsažen v kosmetických produktech, zřejmě nepředstavuje riziko rakoviny-nedostatek důkazů

  • -z důvodu rozcházejících se studií o jeho karcinogenních vlastnostech, nelze přesně vyvodit jednoznačné závěry

  • testy na zvířatech (při orálním podání) ukázaly , že je BHT toxický

 

Alternativa:

  • jako alternativu lze použít Tocopherol, u kterého jsou jasně objasněny všechny otázky a je po zdravotní stránce zcela bezpečný

 

Použití:

  • rtěnky

  • oční stíny

  • lesky na rty

  • podkladové krémy

  • tužky na oči

  • hydratační krémy

  • vůně pro ženy a muže

  • opalovací krémy

  • opalovací krémy

  • tvářenky

  • deodoranty

  • přípravky pro zralou pleť 

  • v potravinářství (E321)

  • v průmyslu aj.