Zinc Oxide

 

Pokud je v produktu ve formě nanočástic, udělena známka - "3"

Pokud je v produktu použit ve formě větších částic, nebo jsou nanočástice potaženy jinou látkou, udělena známka - "2"

 

Další názvy:

CI 77947

FLOWERS OF ZINC

LOW TEMPERATURE BURNED ZINC OXIDE

PHILOSOPHER'S WOOL

PIGMENT WHITE 4

ZINC FLOWERS

ZINC OXIDE (NON-NANO)

ZINC WHITE

Oxid zinečnatý

Zinková běloba

pokud je použit jako barvivo musí být označen jako: CI 77947

 

Funkce:

  • jako nereaktivní pevná látka, která se používá k rozředění jiných pevných látek, nebo zvyšuje objem výrobku

  • jako přísada, která dodává barvu kosmetickému produktu (popřípadě i kůži)

  • jako přísada, která dočasně chrání poškozenou, nebo nechráněnou pokožku před škodlivými, nebo nepříjemnými podněty a poskytuje jí tak úlevu 

  • jako přísada, která po nanesení na kůži absorbuje, odráží, nebo rozptyluje UV záření

 

Obecné informace:

  • je ve formě bílého prášku, nerozpustného ve vodě

  • přirozeně se vyskytuje v přírodě jako nerost zinkit (kalamín) či červená ruda zinková, ze kterých se vytváří prášek, ale může být také  produkován synteticky (nejčastěji) v laboratoři

  • vytváří na povrchu kůže ochranou bariéru, která je odolná proti vlhkosti (proto, pokud je obsažen v opalovacích krémech, jsou odolné proti vodě) a chrání pokožku před škodlivými vnějšími vlivy

  • klasická velikost částic nemá žádné antibakteriální vlastnosti-neléčí příčinu infekce, ale zmírňuje pouze symptomy (např. zklidňuje zánět a podráždění)

  • má mírné adstringentní a některé antiseptické vlastnosti

  • je odolný proti bakteriím a plísním (má fungistatické vlastnosti)

  • je také používán jako ochrana proti slunečnímu záření (odráží a rozptyluje sluneční záření; chrání kůži před jejich škodlivými účinky)

  • působí jako fyzikální ochrana proti slunečnímu záření a narozdíl od chemické ochrany se nevsakuje do pokožky

  • v porovnání s oxidem titaničitým, který je účinnější proti UVB záření, je oxid zinečnatý zase více účinnější proti UVA záření (oba působí proti UVA i UVB záření)

  • jeho nevýhodou je, že po aplikaci vytváří na kůži bílou vrstvu

  • proto se v mnoha produktech ochrany proti slunečnímu záření používá ve formě nanočástic (popřípadě mikrojemných částic), často spolu s nanočásticemi oxidu titaničitého (Titanium Dioxide)-v této formě ztrácí své bílé zabarvení, které je na kůži neatraktivní, zlepšuje se ochrana proti slunečnímu záření, ale zase získává potenciálně nežádoucí rizika nanočástic-ikdyž zatím neexistují žádné studie, které by ukazovaly, že nanočástice oxidu zinečnatého můžou pronikat zdravou lidskou kůží (ikdyž některé studie naznačují, že minimálně malé množství může) a způsobovat tak zdravotní problémy-výzkumy ohledně bezpečnosti nano-formy oxidu zinečnatého nadále pokračují

  • takto jemný prášek může představovat nebezpečí při vdechování (může způsobit problémy plic)-proto pozor např. na opalovací krémy aplikované postřikem

  • nanočástice mají deodorační a antibakteriální vlastnosti (z toho důvodu se přidávají např. do výrobků pro ústní hygienu)

  • nanočástice zvyšují účinnost některých antibakteriálních přípravků (např. léčiva Ciprofloxacin- antibiotikum používá k léčbě řady bakteriálních infekcí)

  • v některých produktech je nano forma oxidu zinečnatého potažena jinými látkami, které sníží fotokatalytickou aktivitu (tzn. snížení škodlivých účinků na kůži po vystavení světlu), zajistí fotostabilitu, zlepší roztíratelnost a ochranu proti slunci

  • blokuje více slunečního světla než oxid titaničitý a poskytuje ochranu v širokém spektru, při použití menšího množství

  • má schopnost podporovat hojení ran (často indikován pro léčbu a prevenci proleženin, menších kožní podráždění, nebo drobných popálenin)

  • používá se také k prevenci, nebo léčbě opruzenin (tvoří ochrannou bariéru mezi pokožkou a plenkami)-mírná koncentrace (např. kolem 10%)=prevence; vysoká koncentrace (až 40%)=při tak velkých koncentracích má absorbční vlastnosti a používá se k léčbě

  • nefunguje na všechny typy opruzenin (např. na kvasinkové plenkové vyrážky- což je odolnější forma opruzenin, která se léčí antiplísňovými prostředky)

  • zjemňuje rozpraskanou kůži a snížuje výskyt tmavých skvrn

  • obsažen v krémech se používá k léčbě hemeroidů, kde poskytuje rychlou úlevu

  • zinek z oxidu zinečnatého se mírně vstřebává i přes neporušenou kůži

  • používá se také ,jako matující látka v kosmetice, pro mastnou a aknózní pleť

  • používá se při léčbě při léčbě dermatitidy, růžovky (rosacea), Herpes simplex viru (HSV), lupénky a akné

  • u středně težké, až těžké formy akné se často používá kombinace topického a orálního podání

  • topická aplikace u aknózní pleti (u všech forem) snižuje tvorbu mazu, zklidňuje záňet, podporuje správný růst kolagenu, preventivně působí proti zjizvení a hyperpigmentaci, pomáhá rychleji léčit infekce a bylo prokázáno, že je stejně účinný jako antibiotika v redukování akné způsobeného bakteriemi

  • orální podání , vyšších než normálních denních dávek, pomáhá vyrovnávat hladiny hormonů v krevním oběhu a regulovat produkci mazových žláz pokožky

  • ikdyž má nízký výskyt nežádoucích účinků, u některých citlivých jedinců se může vyskytnout v místě aplikace alergická reakce, nebo kopřivka

  • ve vysokých koncentracích může způsobovat podráždění kůže (ale někdy i lidé s citlivou kůží snáží čistý oxid zinečnatý bez podráždění)

  • jinak je považován za bezpečnou, nekomedogenní, nedráždivou látku, vhodnější pro citlivou pokožku (i kojeneckou), než chemické filtry (právě kvůli menší pravděpodobnosti podráždění)

  • FDA jej zařadila do kategorie C, což naznačuje, že lék by mohl být škodlivý pro nenarozené děti (ikdyž neexistují žadné důkazy o škodlivosti, přesto se doporučuje ho nepoužívat během těhotenství, kojení, nebo celkově na oblast prsu)

  • v EU, jeho použití jako "ochrana proti slunci (UV filtr)" není povoleno, ikdyž praxe je jiná, nesmí být toto označení vyznačeno na štítku

 

  • Použití:

  • podkladové krémy

  • korektory

  • oční linky a stíny

  • přípravky na opalování

  • pleťové masky

  • rtěnky

  • v potravinářství (nepřímá potravinářská přídatná látka)

  • ve farmaceutickém průmyslu

  • v gumárenském průmyslu

  • v tabákovém průmyslu (je složkou cigaretových filtrů)

  • další průmyslová odvětví (např. keramický průmysl, nebo v malířství-jako bílý pigment) aj.