Decyl Glucoside

 

 

Další názvy:

BD-GLUCOPYRANOSIDE, DECYL-

D-GLUCOSIDE, DECYL

DECYL D-GLUCOSIDE

DECYL- BD-GLUCOPYRANOSIDE

DECYL-B -D-GLUCOPYRANOSIDE

GLUCOSIDE, DECYL

 

Funkce:

  • jako povrchově aktivní látka, která čistí kůži a vlasy tím, že pomáhá smíchat vodu s olejem a špínou tak, aby mohly být opláchnuty          

  • stabilizátor emulze-usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků

 

Obecné informace:

  • je považován za mírnou a jemnou neiontovou povrchově aktivní látku (neionogenní)

  • je ve formě čiré viskózní kapaliny, světle žluté barvy, bez zápachu

  • vyrábí se reakcí glukózy (z kukuřičného škrobu) s mastným alkoholem (decanol), který je odvozen z kokosových ořechů-je tedy rostlinného původu

  • používá se v přírodní a ekologické kosmetice a je vhodný i pro citlivou a dětskou pokožku

  • má vynikající pěnivost a dobrou snášenlivost pokožky a očí

  • je jemný pro všechny typy vlasů

  • nevysušuje pokožku a udržuje její rovnováhu

  • používá se buď jako primární (hlavní-až 40% koncentrace), nebo sekundární povrchově (vedlejší-koncentrace kolem 2% ) aktivní látka

  • je považován za nedráždivý i při vysokých koncentracích-jen v extrémních případech se může objevit slabé podráždění, nebo alergická reakce

  • někdy se také používá pro snížení možného podráždění, které můžou vyvolat jiné povrchově aktivní látky v produktu (např. Sodium Laureth Sulfate)

  • může být kombinován se všemi typy povrchově aktivních látek

  • často se používá s Cocoamidopropyl Betaine za účelem lepších vlastností pěny (především hladkosti a celkově lepšího pocitu)

  • obvykle se používá v koncentracích 2-15% a je považován za jednu z nejmírnější povrchově aktivních látek

 

Použití:

  • šampony (i dětské)

  • pleťové a tělové čistící prostředky

  • tekutá mýdla

  • mýdla (i dětská)

  • barvy na vlasy

  • pěny do koupele

  • v dermatologické oblasti, například v produktech pro atopickou, nebo seberoickou dermatitidu