Oleyl Alcohol

 

Tato látka může být získána ze zvířat

 

Další názvy:

(Z) -OCTADEC-9-ENOL

9-OCTADECEN-1-OL

9-OCTADECEN-1-OL, (9Z) -

9OCTADECEN1OL, (Z)

CIS-9-OCTADECENYL ALCOHOL

HYDROXYOCTADEC-9-ENE

OLEIC ALCOHOL

9-OCTADECEN-1-OL, CIS-

ADOL 320

ADOL 330; ADOL 34

 

Funkce:

  • k maskování základního zápachu

  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější a jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • rozpouštědlo-jako přísada, obvykle kapalina, která se používá k rozpuštění další látky

  • jako látka, která zvyšuje hustotu lipidové (oleje) části kosmetických prostředků

  • emulgátor-látka, která umožňuje smíchání dvou, nebo více navzájem nemísitelných kapalin (typicky voda a olej)

  • jako látka, která snižuje čirý nebo transparentní vzhled kosmetických produktů. Některé kontrastní látky se používají v make-upech pro skrytí skvrn.

  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

  • používá se pro parfemační a aromatické suroviny

 

Obecné informace:

  • je ve formě čiré, viskózní, bezbarvé kapaliny

  • je to nenasycený mastný alkohol, který se přirozeně vyskytuje v epidermis řady rostlin, kde slouží k ochraně vnějšího povrchu rostlin před ztrátou vody a lze ho také nalézt v tkáních savců, rybím oleji a hovězím tuku

  • může být vyroben z přírodních tuků a olejů, nebo (nejčastěji) syntetickými postupy (např. vysokotlakou hydrogenací kyseliny olejové (oleic acid)-mastná kyselina obsažená v různých živočišných a rostlinných tucích)

  • je to neiontová povrchově aktivní látka

  • v rtěnkách zlepšuje skluz, a zanechává tenký film na rtech

  • v kosmetice se nejčastěji využívá jeho hydratačních vlastností

  • pokud je aplikován na kůži, nebo vlasy, vytváří na povrchu nemastný film

  • dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • je považován za bezpečný, nesenzibilizující, nedráždivý a v testech nebyl ani fototoxický a fotosenzitivní

  • jen ve velmi vyjímečných případech může, u citlivých jedinců, slabě dráždit kůži a oči

 

Použití:

  • barvy na vlasy

  • rtěnky

  • kondicionéry

  • oční linky

  • konturovací tužky na rty

  • lesky na rty

  • farmaceutický průmysl

  • v potravinářství (nepřímá potravinářská přísada)

  • další průmyslová odvětví aj.