Stearyl Alcohol

 

Tato látka může být získána ze zvířat 

 

Další názvy:

1-OCTADECANOL

OCTADECAN-1-OL

ADOL 68

ALFOL 18

ATALCO S

CO-1895

CO-1897

CRODACOL-S

DECYL OCTYL ALCOHOL

DYTOL E-46

LOROL 28

octadecyl alcohol

Octa Decyl Alcohol

 

Funkce:

  • stabilizátor emulze-usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků

  • používá se pro parfemační a aromatické suroviny

  • jako přísada, které pomáhá k vytvoření emulze snížením povrchového napětí látek, které mají být emulgovány

  • jako povrchově aktivní látka, která zvyšuje pěnicí schopnost, nebo stabilizuje pěnu

  • jako látka která zvyšuje hustotu vodné (vody) části kosmetického přípravku    

  • jako látka, která zvyšuje hustotu lipidové (oleje) části kosmetických prostředků

  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější a působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • stabilizátor emulze-usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků

  • jako přísada podporující tvorbu pěny

  • k maskování základního zápachu  

  • jako látka, která snižuje čirý nebo transparentní vzhled kosmetických produktů. Některé kontrastní látky se používají v make-upech pro skrytí skvrn.

  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

  • jako přísada, která obnovuje lipidové bariéry a částečně potlačuje proces vymývání lipidů ze stratum corneum

 

Obecné informace:

  • je ve formě bílé voskovité pevné látky (granule, nebo vločky) se slabým zápachem, nerozpustný ve vodě a rozpustný v alkoholu

  • je to mastný alkoholkterý se přirozeně vyskytuje v různých tkáních savců ,v rostlinách, v hmyzu, kde slouží k ochraně vnějšího povrchu rostlin a živočichů před ztrátou vody

  • může být vyroben z přírodních tuků a olejů, nebo syntetickými postupy (např. dnes se vyrábí převážně z kyseliny stearové procesem katalytické hydrogenace)-kys.stearová je přirozeně se vyskytující mastná kyselina

  • je to neiontová povrchově aktivní látka

  • v kosmetice se nejčastěji využívá jeho hydratačních vlastností

  • dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • jeho další časté použití je jako zahušťovadlo (dává produktu krémovu hladkou strukturu)

  • je považován za bezpečný, nesenzibilizující a nedráždivý

  • v testech také nebyl mutagenní

  • ve vyjímečných případech, může u citlivých jedinců, slabě dráždit kůži, nebo způsobovat alergické reakce (totéž platí pro kůži podrážděnou, nebo postihnutou např. lupénkou, nebo růžovkou)

  • pokud je aplikován na kůži, nebo vlasy, vytváří na povrchu nemastný film

  • obvykle se používá v koncentracích 1-3% 

 

Použití:

  • kondicionéry

  • hydratační krémy

  • barvy na vlasy

  • deodoranty

  • antiperspiranty

  • vlasové gely

  • v potravinářství aj.

 

Zajímavost

  • používá se i jako tekutá solární přikrývka v bazénech-na povrchu vody vytvoří molekuly tlustou vrstvu a zpomalí tak rychlost odpařování vody v bazénu