Dimethicone

 

 

Další názvy:

polydimethylsiloxane (PDMS)

DIMETHICONE COPOLYOL

DIMETHYL SILICONE

HIGHLY POLYMERIZED METHYL POLYSILOXANE

METHYL POLYSILOXANE

SILICONE L-45

DC 1664

DIMETHICONE 350

DIMETICONE

DOW CORNING 1664

MIRASIL DM 20

VISCASIL 5M

 

Funkce:

  • jako přísada, která snižuje sklon hotových výrobků pro tvoření pěny při třesení

  • jako přísada, která zpomaluje ztrátu vody z pokožky vytvořením bariéry na povrchu kůže

  • jako přísada, která dočasně chrání poškozenou, nebo nechráněnou pokožku před škodlivými, nebo nepříjemnými podněty a poskytuje jí tak úlevu

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější

 

Obecné informace:

  • patří mezi silikony (je to silikonový olej)

  • je jednou z nejvíce používaných složek v kosmetice a najdeme ji tak ve velkém množství kosmetických produktů 

  • je stěží kompatibilní s rostlinnými oleji

  • vyrábí se synteticky

  • nerozpustný ve vodě

  • je považován za nedráždivý a snadno roztíratelný

  • má řadu užitečných funkcí (jako např. vytvořením ochranné bariéry na povrchu kůže může účinně zabránit kožní infekci a udržovat vlhkost, snižuje začervenání způsobené růžovkou, zklidňuje a chrání kůži postihnutou dráždivou kontaktní dermatitidou-způsobenou např. Sodium Lauryl Sulfate ; může zlepšit chronickou dermatitidu rukou)

  • vytvořením ochranné bariéry může na druhou stranu bránit některým normálním funkcím pokožky, jako např. odpadávání odumřelých kožních buňek; regulace teploty; může přerušovat vlastní hydratační procesy pleti a vytvářet tak závislost na látce, respektive na její schopnosti vytvářet umělý ochranný film; může zhoršovat aknédelším používáním může způsobovat paradoxně suchost

  • nekomedogenní (není komedogenní)

  • má antistatický účinek (zabraňuje krepatění vlasů)

  • ve vyjímečných případech může způsobovat mírné svědění, pálení nebo pocity hoření

  • lidem s velmi citlivou, nebo reaktivní kůží může způsobit alergické reakce-velmi malé procento procento případů (není běžný alergen)

  • při aplikaci na vlasy jim dodává lesk, zlepšuje mokré a suché česání a usnadňuje rozčesávání, ale v průběhu času se může hromadit na jejich povrchu (není smývatelný vodou) a způsobovat jejich dehydrataci, těžkost a narušovat jejich přirozený vzor

  • má filmotvorné vlastnosti (vytváří na pokožce a vlasech film) -kterým může vyplnit i jemné vrásky, které jsou pak méně viditelné

  • neproniká do kůže (z důvodu příliš velkých molekul) 

  • těhotným a kojícím matkám se doporučuje poradit s lékařem, před použitím jakéhokoliv produktu obsahující látku Dimethicone (další látky, které jsou na podobné bázi a před kterými se taktéž doporučuje poradit s lékařem: Amodimethicone, Stearoxy Dimethicone, Behenoxy Dimethicone a další)

  • nelze jej biologicky odbourat - hromadí se

  • přidává se do ochranných přípravků proti slunečnímu záření, aby byly odolné vůči vodě

 

Použití:

  • laky na nehty

  • oční stíny

  • hydratační krémy

  • podklady pod make-up

  • kondicionéry

  • tělové a pleťové čistící prostředky

  • šampony 

  • v potravinářství (E900) aj.