Butylene Glycol

 

 

Další názvy:

1,3-BUTANEDIOL

1,3-BUTYLENE GLYCOL

1,3-DIHYDROXYBUTANE

1,3BUTANEDIOL

3-HYDROXY-1-BUTANOL

ACEROLA EXTRACT BG-25

BUTANE-1,3-DIOL

DIOSCOREA COMPOSITA EXTRACT BG

PHYTO COLLAGE BD-II

QUILLAJA EXTRACT BG

ROSE APPLE LEAF EXTRACT BG-30

 

Funkce:

  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu

  • jako přísada, která které zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost

  • rozpouštědlo-jako přísada, obvykle kapalina, která se používá k rozpuštění další látky

  • jako přísada, která snižuje hustotu kapalných kosmetických produktů

  • jako přísada, která zpomaluje ztrátu vlhkosti z produktu během používání

  • k maskování základního zápachu 

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

 

Obecné informace:

  • je to syntetická bezbarvá kapalina, rozpustná ve vodě a mísitelná s alkoholem, vodou a acetonem

  • je to organický alkohol patřící do skupiny glykolů

  • v kosmetice se nejvíce využívá jako zvlhčovadlo-dokáže absorbovat vodu ze vzduchu a zamezit tak vysychání produktu

  • pomáhá zlepšit roztíratelnost produktu a zabraňuje jeho vysychání

  • spolu s Propylene Glycol je to nejpoužívanější zvlhčovadlo v kosmetice

  • zjemňuje a vyhlazuje pokožku a vlasy

  • dokáže proniknout Stratum corneum a usnadnit tak přepravu jiných látek do kůže

  • vstřebává se kůží, nebo konzumací a rychle se metabolizuje na gamma-hydroxybutryic acid, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle

  • je bezpečnější (méně toxický) a více nedráždivý než Propylene Glycol (i při vyšších koncentracích)

  • ve vyšších koncentracích má slabé konzervační účinky

  • je potenciálně nejméně dráždivý ze všech glykolů

  • může způsobovat jen velmi mírné podráždění kůže a mírné až těžké podráždění očí

  • je nesenzibilizující

  • je hydrofilní

  • má antimikrobiální účinky (účinnější než GlycerolSorbitolPropylene Glycol1,3 Butylene)

  • má menší lepivost než Glycerin

  • rozpouští většinu éterických olejů a syntetických aromatických látek

  • nebylo prokázáno, že by byl karcinogenní, ani vývojově toxický

 

Butylene glycol může odkazovat na jeden ze čtyř stabilních strukturních izomerů (mají stejný molekulový vzorec, ale jiné vnitřní uspořádání-liší se pořadím atomů a vazeb v molekule):

  • 1,2-butandiol ...(zvyšuje pronikání jiných látek do kůže, je produkován průmyslově                                                jako vedlejší produkt)

  • 1,3-butandiol ...(nejčastěji používáný ze všech butylen glykolů viz. popis nahoře)

  • 1,4-butandiol ...(známý jako BD, používá se průmyslově jako rozpouštědlo a při výrobě                                       některých typů plastů, elastických vláken a polyuretanů; je nedráždivý kolem                             očí a nesenzibilizující)

  • 2,3-butandiol ...(produkován různými organismy v procesu zvaném jako butanediol                                             fermentation; přirozeně se vyskytuje v kakaovém másle, shnilých mušlích,                                 kukuřici cukrové)

 

Použití:

  • podkladové krémy

  • hydratační krémy

  • přípravky pro zralou pleť

  • laky na nehty

  • pleťové čistící prostředky

  • řasenky

  • kondicionéry

  • šampony 

  • v potravinářství 

  • další průmyslová odvětví aj.