Cera Microcristallina (Microcrystalline Wax)

 

 

Další názvy:

MICROCRYSTALLINE WAX, CERA MICROCRISTALLINA

HYDROCARBON WAXES, MICROCRYST

MICROCRYST HYDROCARBON WAXES

MICROCRYSTALLINE PETROLEUM WAX

MICROCRYSTALLINE WAX

PARAFFIN WAXES AND HYDROCARBON WAXES, MICROCRYST.

PETROLEUM WAX, MICROCRYSTALLINE

 

Funkce:

  • pojivo-zajišťuje soudržnost kosmetických prostředků

  • jako nereaktivní pevná látka, která se používá k rozředění jiných pevných látek, nebo zvyšuje objem výrobku

  • stabilizátor emulze-usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků

  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

  • jako látka, která zvyšuje hustotu lipidové (oleje) části kosmetických prostředků

  • jako látka, která snižuje čirý nebo transparentní vzhled kosmetických produktů. Některé kontrastní látky se používají v make-upech pro skrytí skvrn.

 

Obecné informace:

  • je ve formě malých bílých vloček nerozpustných ve vodě (formy se liší dle výrobce)

  • je to krystalický minerální vosk (vysoce rafinovaný) odvozený z ropy (vyrábí se např. z destilačních zbytků)

  • je viskóznější, tmavší, má vyšší teplotu tání a jemnější krystaly (odtud ten název), než parafín

  • při aplikaci na kůži vytváří film, který zabraňuje ztrátě vody z horních vrstev kůže a snižuje tak dehydrataci pokožky

  • podporuje lesk na kůži  (této vlastnosti se využívá např. ve rtěnkách)

  • zjemňuje a vyhlazuje pokožku a vlasy

  • má hydrofobní vlastnosti

  • je chemicky téměř inertní (nereaktivní) a velmi stabilní

  • nezpůsobuje podráždění (nebo jen vyjímečně velmi mírné), není senzibilizující a v testech nebyl ani fototoxický

  • je komedogenní

  • obvykle se používá v koncentracích 1 - 20% 

  • jeho maximální koncentrace použití, je více než 50%

 

Použití:

  • rtěnky

  • oční linky

  • lesky na rty

  • oční stíny

  • korektory

  • depilační vosky

  • tvářenky

  • dentální nitě

  • řasenky

  • balzámy na rty

  • ve farmaceutickém průmyslu

  • v potravinářství (E905)-např. povrchová úprava cukrářských výrobků a ovoce

  • další průmyslová odvětví (např. svíčky, lepidla, pneumatiky) aj.