Nitrosamines
Není vypsán jako přísada na etiketách kosmetických výrobků, protože vzniká až při jejich výrobě jako vedlejší produkt!
Další názvy:
Nitrosaminy
DEN (MUTAGEN)
DENA
DIAETHYLNITROSAMIN (GERMAN)
DIETHYL NITROSAMINE
DIETHYLNITROSAMIDE
DIETHYLNITROSAMINE
DIETHYLNITROSOAMINE
ETHANAMINE, N-ETHYL-N-NITROSO- (9CI)
ETHYLAMINE, N-NITROSODI-
N,N-DIETHYLNITROSAMINE
N-DIETHYLNITROSAMINE
Obecné informace:
-
jsou to látky, které vznikají za určitých podmínek (zvláště v kyselém prostředí) z dusitanů a bílkovin, resp. ze sekundárních aminů
-
vznikají v potravinách během výroby a skladování a vytvářejí se i v lidském žaludku (reakcí aminu a kyseliny dusité z dusitanů v kyselé žaludeční šťávě)
-
jsou v naší stravě hojně zastoupeny-zejména v masných výrobcích
-
můžou například vznikat z dusitanů nebo dusičnanů, používaných ke konzervaci potravin-seznam dusičnanů a dusitanů používaných v potravinách
-
můžeme je také nalézt v tabákovém kouři (úrovně nitrosaminů u kuřáků jsou až osm krát vyšší než u nekuřáků), v latexových výrobcích aj.
-
při pokusech na zvířatech byl zjištěn u 90% zkoumaných nitrosaminů silný karcinogenní účinek, mají také mutagenní (poškozující DNA) účinek
-
nejčastěji způsobují rakovinu jater, jícnu, hrtanu, žaludku, slinivky břišní, močového měchýře, průdušek, ledvin, plic atd.
Vytvářejí se při:
-
sušení (slad) -pivo, whisky-jedná se prakticky o stopové množství, pro člověka neškodné
-
v případě kontaminace dusičnany (např. z hnojiv)
-
při nakládání, nebo nastřikování masa při kterém se přidávají dusitany či dusičnany-šunka, salámy...
-
uzení potravin-uzené maso, sýry, ryby...
-
smažení
-
grilování aj.
Patří mezi ně především:
-
N‑nitrosodimetylamin
-
N‑nitrosodietylamin
-
N-nitrosodi-n-butylamin
-
N‑nitrosomorfolin
-
N-nitrosopyrrolidin
-
N-nitrosopiperidin aj.
Jako nečistota se může nacházet ještě v těchto přísadách:
TRIETHANOLAMINE
LECITHIN
STEARALKONIUM HECTORITE
AMINOMETHYL PROPANOL
COCAMIDE MEA
SODIUM LAUROYL SARCOSINATE
HYDROGENATED LECITHIN