Retinol (Vitamin A)

 

 

Další názvy:

RETINOL, 3,7-DIMETHYL-9- (2,6,6-TRIMETHYL-1-CYCLOHEXEN-1-YL) -2,4,6,8-NONATETRAEN-1-OL

DRY FORMED VITAMIN A

VITAMIN A

2,4,6,8-NONATETRAEN-1-OL, 3,7-DIMETHYL-9- (2,6,6-TRIMETHYL-1-CYCLOHEXEN-1-YL) -, (ALL-E) -

3,7-DIMETHYL-9- (2,6,6-TRIMETHYL-1-CYCLOHEXEN-1-YL) -2,4,6,8-NONATETRAEN-1-OL

ACON

AFAXIN

AGIOLAN

ALL-TRANS-RETINOL

ALL-TRANS-VITAMIN A ALCOHOL

ALPHALIN

Obchodní názvy syntetické formy:

Acon, Afaxin, Agiolan, Alphalin, Anatola, Aoral, Apexol, Apostavit, Atav, Avibon, Avita, Avitol, Axerol, Dohyfral A, Epiteliol, Nio-A-Let, Prepalin, Testavol, Vaflol, Vi-Alpha, Vitpex, Vogan, Vogan-Neu

 

Funkce:

  • jako přísada, která které zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

  • zlepšuje vzhled a pocit z vlasů, zvyšuje jejich objem, poddajnost, lesk, nebo zlepšuje strukturu vlasů, které byly fyzicky poškozené nebo chemicky ošetřené

 

Obecné informace:

  • je to žlutá krystalická látka, nebo hustá kapalina, téměř nerozpustná ve vodě, ale rozpustná v tucích, olejích a organických rozpouštědlech

  • patří do skupiny chemických sloučenin, známých jako retinoidy

  • nedostatek tohoto vitamínu v těle způsobuje metabolické poruchy, šeroslepost, vrásky, akné, rohovatění kůže, suchou a šupinatou kůži, lámavé vlasy a nehty,  sklon k zánětům, zpomalení pohlavního vývoje, snížení pohlavní aktivity, sklon k zánětu očních spojivek, snížení potence. Nebezpečný je však i jeho přebytek-může způsobit hypervitaminózu, otravu, osteoporózu

  • přirozeně se vyskytuje v malých množstvích i v kůži

  • v těle působí jako antioxidant

  • ukládá se v játrech a v případě potřeby je uvolňován a nesen krví do cílových buňek a tkání

  • mezi zdroje vitaminu patří (játra, olej z tresčích jater, mléko, máslo, sýry, žloutek, margarín) ,provitamin A (beta-karoten), nachazí se v ovoci (žlutě, oranžově a červeně zabarvené plody) a zelenině-v organismu se částečně převede na vitamin A

  • je to kontroverzní složka-má řadu pozitivních účinků a řadu potenciálně nebezpečných vedlejších účinků

  • v kosmetických prostředcích se používá jako účinná látka při léčbě akné, ekzému, růžovky, stárnutí pokožky a poruch pigmentace

  • předchází tvorbě vrásek a zvyšuje produkci kolagenu a elasticinu

  • zlepšuje funkci pórů a tím i do jisté míry jejich velikost (velikost pórů je dána geneticky a proto působí na póry, které jsou buď ucpané, nebo poškozené sluncem)

  • účinný i proti zarudlým a opuchlým víčkám

  • podporuje ochrannou funkci kůže a regeneruje kožní buňky

  • je méně dráždivý pro kůži a tudíž má lepší snášenlivost, ale zároveň je méně učinný než kyselina retinová (Retinoic Acid)

  • pro lepší účinnost se nejčastěji používá v kombinaci s dalšími látkami proti foto-stárnutí (pleť zestárlá působením slunce), ale podle podle posledních studií pomáhá při každém typu stárnutí pleti

  • může sloužit jako peeling

  • pomáhá proti hyperpigmentaci

  • v prostředcích ztrácí rychle svoji plnou účinnost 

  • používá se v koncentracích od 0,1 do 1%

  • doporučuje se mu vyhýbat v průběhu, nebo před plánovaným těhotenstvím (hrozí poškození plodu), taktéž ženy kojící 

  • může zvýšit citlivost pokožky na sluneční UV záření

  • výrazně zvyšuje riziko extrémního spálení sluncem

  • může způsobit ztenčení kůže

  • vyrábí se synteticky

  • citlivý na působení vzduchu a světla (způsobují jeho neúčinnost)

  • v doplňcích stravy se stabilizuje jako ester deriváty retinyl acetate nebo retinyl palmitate

  • ne každá pokožka ho toleruje a může se tedy objevit podráždění, zarudnutí, nebo odlupování a to zejména při jeho prvním použití

  • doporučuje se jeho použití pouze na noc (sluneční záření způsobuje jeho nestabilitu a tím pádem jeho neúčinnost), popřípadě přes den s opalovacím krémem, ale i tak se doporučuje vyhýbat slunci co nejvíce

 

 

Ne všechny formy vitamínu A jsou si rovny, některé jsou v těle více snadno převeditelné, než ostatní. Typická cesta konverze vypadá nějak takto:

 

 

 

           

  • Retinyl palmitateRetinolRetinal, nemají přímý biologický účinek (jsou neaktivní), ale fungují přes aktivní metabolit kyselinu retinovou (Retinoic acid)

  • trvá to dva a tři metabolické kroky, než se Retinol a Retinyl palmitate převede na kyselinu retinovou (Retinoic acid), která má přímý vliv na kožní buňky a může je tak přimět směrem k mladistvějsímu stavu

  • z toho důvodu musí být relativně velké množství Retinolu a ještě větší množství Retinyl palmitate dodáno do buňky, pro zvýšení hladiny kyseliny retinové (Retinoic acid) , aby to mělo nějaké účinky

  • tím pádem pokud je koncentrace Retinolu, nebo Retinyl palmitate v přípravku malá, nemají na pleť žádný mladistvý účinek

  • pokud je koncentrace Retinolu a Retinyl palmitate v přípravku příliš velká, může dojít k podráždění, zejména u lidí s citlivou pokožkou

  • vzhledem k tomu, že u každého člověka je míra konverze na kyselinu retinovou jiná, tak i stejný přípravek na každého působí rozdílně

 

 

Použití:

  • přípravky pro zralou pleť (anti-age)

  • pleťové hydratační a ošetřující přípravky

  • podkladové krémy

  • hydratační krémy

  • hydratační přípravky na opalování

  • šampony

  • kondicionéry

  • krémy kolem očí aj.