Isopropyl Palmitate

 

Tato látka může být získána ze zvířat

 

Další názvy:

ISOPROPYL PALMITATE ISOPROPYL PALMITATE, 1-METHYLETHYL ESTER HEXADECANOIC ACID

1-METHYLETHYL HEXADECANOATE

HEXADECANOIC ACID, 1-METHYLETHYL ESTER

HEXADECANOIC ACID, 1METHYLETHYL ESTER

ISOPROPYL ESTER PALMITIC ACID

ISOPROPYL N-HEXADECANOATE

PALMITIC ACID, ISOPROPYL ESTER

CRODAMOL IPP

DELTYL

DELTYL PRIME

IPP

 

Funkce:

  • pojivo-zajišťuje soudržnost kosmetických prostředků

  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější a jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled

  • jako přísada, která snižuje statickou elektřinu odstraněním povrchového elektrického náboje

  • používá se pro parfemační a aromatické suroviny/produkty

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

  • rozpouštědlo-jako přísada, obvykle kapalina, která se používá k rozpuštění další látky

 

Obecné informace:

  • je ve formě bezbarvé olejovité kapaliny, téměř bez zápachu

  • je to ester isopropyl alkoholu (Isopropyl Alcohola kyseliny palmitové (Palmitic Acid)-přirozeně se vyskytující mastná kyselina (nachází se v rostlinách a zvířatech)

  • je to syntetický produkt

  • zlepšuje lesk, hebkost, pružnost a také poddajnost vlasů(působí antistaticky), ale jeho nadměrné používání v přípravích může naopak vést k opačnému efektu 

  • zlepšuje pronikání některých dalších látek do kůže (z angl. penetration enhancer)

  • má vynikající roztíratelnost, snižuje lepivost a navozuje na kůži pocit suchosti (snižuje pocit mastnoty-zejména v krémech, které obsahují velké množství olejových složek)

  • je považován za nedráždivý (oči i kůže), nesenzibilizující, nefototoxický a nefotoalergický

  • vyjímečně může jen lehce dráždit oči a kůži (např. v kožních testech dráždivosti (neředěný isopropyl palmitate): ze 160 testovaných, produkoval jen mírné podráždění u 5 jedinců)

  • stejně jako všechny deriváty Isopropyl Alcoholmůže být ve vyšších koncentracích komedogenní

  • zejména pro mastnou a problematickou pokožku může být aknegenní

  •  

Použití:

  • hydratační produkty

  • rtěnky

  • kondicionéry

  • korektory

  • podkladové krémy

  • lesky na rty

  • oční stíny aj.