Alginic Acid

 

 

Další názvy:

NORGINE

KELACID

LANDALGINE

NORGINE

POLYMANNURONIC ACID

SAZZIO

 

Funkce:

  • pojivo-zajišťuje soudržnost kosmetických prostředků

  • jako přísada, která zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost

  • jako látka která zvyšuje hustotu vodné (vody) části kosmetického přípravku

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

 

Obecné informace:

  • je ve formě bílého až žlutohnědého prášku (může být i ve formě zrn, granulí atd.), který je bez zápachu a chuti; nerozpustný ve vodě

  • přirozeně se nachází v buněčných stěnách mořských řas

  • je to aniontový polysacharid získávaný z hnědých řas (nejčastěji Macrocystis pyrifera, dále Ascophyllum nodosum a různých druhů Laminaria)

  • může být také produkován některými bakteriemi (Pseudomonas, Azotobacter)

  • má výrazné hydrofilní vlastnosti

  • jeden díl kyseliny dokáže absorbovat až 300 dílů vody 

  • některé druhy řas mohou způsobovat alergické reakce a dráždit kůži

 

Použití:

  • hydratační krémy

  • tělové čistící prostředky

  • v potravinářském průmyslu (E400)

  • v papírnictví

  • ve farmaceutickém průmyslu  atd.

 

Dodatek:

  • hnědé řasy zůstávají při odlivu dlouhou dobu bez vody a je to právě Alginic Acid, který v nich dokáže dlouhou dobu udržet vodu a zabránit tak vysychání