Polysorbate-80

 

 

Další názvy:

POLYSORBATE 80, MONO-9-OCTADECENOATE POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL) DERIVS. SORBITAN

POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL) DERIVS. SORBITAN, MONO-9-OCTADECENOATE

POLYOXYETHYLENE (20) SORBITAN MONOOLEATE

SORBIMACROGOL OLEATE 300

SORBITAN, MONO- (9Z) -9-OCTADECENOATE, POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL) DERIVS.

SORBITAN, MONO-9-OCTADECENOATE, (Z) -POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL) DERIVS.

SORBITAN, MONO-9-OCTADECENOATE, POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL) DERIVS.

SORBITAN, MONO9OCTADECENOATE, POLY (OXY1,2ETHANEDIYL) DERIVS., (Z)

ARMOTAN PMO-20

ATLOX 1087

ATLOX 8916TF

POE (20) sorbitan monooleate

Obchodní značky:

Alkest TW 80

Canarcel

Poegasorb 80

Tween 80

 

Funkce:

  • jako denaturační přísada-způsobuje nepoživatelnost kosmetických prostředků

  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu

  • jako látka, které pomáhá k vytvoření emulze snížením povrchového napětí látek, které mají být emulgovány

  • jako povrchově aktivní látka, která pomáhá dalším složkám rozpustit se v rozpouštědle, ve kterém nemohou být normálně rozpuštěny

 

Může obsahovat tyto nečistoty:

 

Obecné informace:

  • je to viskózní, jantarově zbarvená olejovitá kapalina s mírně hořkou chutí bez zápachu

  • rozpustná ve vodě, alkoholu, bavlníkovém olej, kukuřičném olej, ethyl acetate, methanol, toluen ; nerozpustná v minerálním oleji

  • hodně často se používá k rozpouštění oleje ve vodě

  • je to syntetická látka

  • používá se jako emulgátor v potravinách

  • kosmetická varianta látky může obsahovat nečistoty ( viz.výše )

  • je vyroben z přírodního sorbitolu a kyseliny olejové 

  • má také silné anti-pěnící vlastnosti (tyto vlastnosti jsou výhodné při promíchávání látek)

  • použivá se v koncentracích od 0,1 do 5%

  • jako emulgátor, se obvykle přidává ve vodné fázi emulze, zatímco jako rozpouštědlo se předem smísí s olejovými látkami

  • má uklidňující účinky na pokožku

  • obzvláště dobře použitelný v kombinaci s mastnými alkoholy, jako je cetearyl alcohol

  • smíchaný s vodou vytváří lehkou emulzi, jemně čistí make-up a nečistoty a neporušuje hydrolipidovou vrstvu a Ph rovnováhu pokožky

  • má adstringentní účinky

  • má hydrofilní vlastnosti

 

Použití:

  • pleťové hydratační krémy

  • ošetřující pleťové krémy

  • anti-age přípravky

  • hydratační krémy

  • pleťové vody

  • oční linky

  • oční stíny

  • krémy k aplikaci kolem očí

  • barvy na vlasy

  • rtěnky

  • vlasové gely

  • ústní vody

  • mýdla

  • make-up produkty

  • ve farmaceutickém průmyslu (vakcíny)

  • v potravinářství (E433, ve zmrzlinách) aj.