Bentonite

 

 

Další názvy:

SOAP CLAY

ALBAGEL PREMIUM USP 4444

BENTONITE 2073

BENTONITE MAGMA

HI-JEL

IMVITE I.G.B.A

MAGBOND

MONTMORILLONITE

PANTHER CREEK BENTONITE

SOUTHERN BENTONITE

TIXOTON

CI 77004-jako barivo

 

Funkce:

  • jako přísada, která má schopnost absorbovat nebo nasát látky, které jsou rozpuštěny ve vodě nebo v tucích nebo jemně roztpýleny

  • jako nereaktivní pevná látka, která se používá k rozředění jiných pevných látek, nebo zvyšuje objem výrobku

  • stabilizátor emulze-usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků

  • jako látka, která snižuje čirý nebo transparentní vzhled kosmetických produktů. Některé kontrastní látky se používají v make-upech pro skrytí skvrn.

  • jako přísada, která usnadňuje rozptýlení pevných látek v kapalinách

  • jako látka která zvyšuje hustotu vodné (vody) části kosmetického přípravku

  • jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

 

Obecné informace:

  • je ve formě šedého prášku, nebo zrnek

  • je to sloučenina přirozeného původu, odvozená z vulkanické horniny (je to jíl tvořen z rozkladu vulkanického popela)

  • je-li vystaven vodě, bobtná

  • stabilní v širokém rozmezí pH a teplot

  • silně zklidňuje a zjemňuje pokožku

  • v maskách pro mastnou pleť umožňuje rychlé odstranění přebytečného mazu a bělící efekt

  • při použití v povrchově aktivních látkách, umožňuje nemastnou aplikaci, která je ideální zejména pro mastnou pleť

  • absorbuje toxiny, jako magnetická houba tahá špínu, znečištění a toxiny bez nadměrného vysoušení, nebo poškození vrchní vrstvy pokožky

  • v pleťových maskách se použivá jako sekundarní složka, vzhledem k vysoké absorbci vody a tím pádem pomalému schnutí

  • používá se v pleťových maskách spíše v nižších koncentracích, jako pomocná látka pro lepší pružnost pokožky

  • vzhledem k vysokým absorbčních schopnostem, může vysušovat pokožku a proto je vhodný zejména pro mastnou a smíšenou pleť

  • v produktech, které se neoplachují (jako například noční a podkladové krémy) , může ucpávat póry, dusit pokožku a bránit normálnímu transportu kyslíku

  • také se nedoporučuje k použití v přípravcích pro zralou pleť, vzhledem k tomu, že může odvádět vlhkost ze spodních vrstev kůže

  • má široké léčivé schopnosti

  • je to adsorbent-může adsorbovat patogenní viry

  • funguje velmi dobře jako přírodní lék na akné (má uklidňující a čistící účinek na kůži)

 

Použití:

  • pleťové masky

  • přípravky k léčbě akné

  • tužky na oči

  • podkladové krémy

  • pleťové hydratační krémy

  • pleťové čistící prostředky

  • šampony

  • deodoranty

  • rtěnky

  • opalovací přípravky

  • emulzní krémy

  • pleťové vody

  • jiná dekorativní kosmetika

  • zubní pasty

  • mýdla 

  • v potravinářství (E558) 

  • v průmyslu (lepidla, tmely, keramické výplně, ve vrtných soustavách..)

  • farmaceutický průmysl  aj.