Xanthan Gum

 

 

Další názvy:

CORN SUGAR GUM

POLYSACCHARIDE B 1459

XANTHAN

 

Funkce:

  • pojivo-zajišťuje soudržnost kosmetických prostředků

  • stabilizátor emulze-usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků

  • jako přísada, která které zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost

  • jako látka, které pomáhá k vytvoření emulze snížením povrchového napětí látek, které mají být emulgovány

  • jako látka která zvyšuje hustotu vodné (vody) části kosmetického přípravku

  • jako látky používané pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků

  • gelotvorná přísada-kapalnému prostředku dodává konzistenci gelu (částečně pevného přípravku vyznačujícího se určitou elasticitou) 

  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu

 

Obecné informace:

  • je to bílý až světle žlutý prášek, někdy může být i světle hnědý

  • snadno rozpustný ve vodě, nerozpustný v oleji a organických rozpouštědlech

  • získává se fermentací kukuřičného škrobu s bakterií Xanthomonas campestris

  • je stabilní v širokém rozmezí teplot a pH

  • je využíván pro svou schopnost "bobtnat" ve vodě, která umožňuje získat gel

  • má vynikající vlastnosti pseudoplasticity: což umožňuje protřepáním výrobku jeho snadné vyjmutí z nádoby (ztráta viskozity a poté návrat k původnímu stavu)

  • používá se i v potravinářství, kde ma označení E415

  • vytváří na obličeji ochranný film , má hydratační a vlhkost zadržující vlastnosti

  • obvykle se používá v koncentracích 0,5-1%, ale emulze lze již vytvořit s pouhými 0,1xanthanové gumy

  • ve vyjímečných případech může způsobit alergii (po požití)

 

Použití:

  • hydratační krémy

  • hydratační a ošetřující pleťové krémy

  • přípravky na čištění pleti

  • zubní pasty

  • šámpóny

  • v potravinářství (nápoje, mražené poraviny, salátové dresinky aj.)

  • pleťové mléka

  • ve farmaceutickém průmyslu

  • v ropném průmyslu (do výplachového média)

  • krémy na opalování aj.