Phytic Acid 

 

 

Další názvy:

FYTIC ACID

HEXAKIS (DIHYDROGEN PHOSPHATE) MYO-INOSITOL

INOSITOL HEXAPHOSPHATE; MYO-INOSITOL, HEXAKIS (DIHYDROGEN PHOSPHATE)

MYOINOSITOL, HEXAKIS (DIHYDROGEN PHOSPHATE)

ALKOVERT

FYTIC ACID

HEXAKIS (DIHYDROGEN PHOSPHATE) MYO-INOSITOL (9CI)

INOSITHEXAPHOSPHORSAURE (GERMAN)

INOSITOL HEXAPHOSPHATE

MYO-INOSISTOL HEXAKISPHOSPHATE

 

Funkce:

  • jako přísada, která deaktivuje kovové ionty tak, aby se zabránilo zkažení kosmetického přípravku

  • jako přísada, která působí v dutině ústní kosmetickými účinky (leští povrch zubů, snižuje zápach z úst, nebo se jiným způsobem podílí na jejich čištění, nebo deodoraci)

 

Obecné informace:

  • je to bezbarvá až světle žlutá viskózní kapalina

  • je přirozeně vznikající sloučenina v buňkách a v rostlinných vlákninách (především v otrubách, osivu, zrnách, obilovinách, semenech a ovoci)

  • je hlavní formou zásobního fosforu v semenech rostlin: představuje 50 –85 % fosforu v semenech obilovin, olejnin a luštěnin

  • přispívá k horšímu vstřebávání některých minerálních látek, zejména železa a zinku

  • má významné antioxidační vlastnosti

  • může působit pouze preventivně proti některým typům rakoviny (prsu, střev)

  • má prospěšné účinky v regulaci hladiny glukózy v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a může omezovat vznik ledvinových kamenů

  • v kombinaci s kyselinou glykolovou nebo kyselinou retinovou je účinná při léčbě epidermální melasmy 

  • může blokovat tvorbu melaninu

 

Použití:

  • šampony

  • pleťové čistící a hydratační krémy

  • anti-age produkty

  • tělové mycí produkty

  • dětská mýdla, perličkové koupele a pleťová mléka

  • masky

  • přípravky k léčbě akné 

  • opalovací krémy

  • v potravinářství (E391)

  • ve stomatologii

  • v průmyslu aj.