White Petrolatum

 

 

Další názvy:

bílá vazelina

bílá vazelína

vaseline

soft paraffin

PETROLATUM

 

Funkce:

  • vlasový kondicionér-zlepšuje vzhled a pocit z vlasů, zvyšuje jejich objem, poddajnost, lesk, nebo zlepšuje strukturu vlasů, které byly fyzicky poškozené nebo chemicky ošetřené

  • jako přísada, která zpomaluje ztrátu vody z pokožky vytvořením bariéry na povrchu kůže

  • jako přísada, která dočasně chrání poškozenou, nebo nechráněnou pokožku před škodlivými, nebo nepříjemnými podněty a poskytuje jí tak úlevu

 

Obecné informace:

  • je to bezbarvá pastovitá látka

  • je nerozpustná ve vodě, ale rozpustná v chloroformu, benzenu, sirouhlíku a terpentýnu

  • pochází z ropy

  • nemá žádný lékařský účinek

  • používá se na hojení ran, popálení, kde skutečně urychluje hojení, ale děje se tak jen z důvodu nevysychání rány a utěsnění proti průniku mikrobů, vody a vzduchu

  • nevhodné je její použití jako sexuální mazivo (lubrikant) - oslabuje latexové kondomy

  • je uvedena jako pravděpodobný lidský karcinogen-a proto v kosmetice může být použita jen -"v případě, že celý průběh rafinace je znám a lze dokázat, že látka, ze které se vyrábí, není karcinogenní"

  • v kosmetice se může používat jen vysoce rafinovaná a měla by splňovat normy týkající se omezení nečistot pro PAHs

  • možná kontamince látkou PAHS !

  • může zhoršovat akné, dusit kůži, nebo způsobovat předčasné stárnutí kůže

  • může způsobit podráždění kůže a vyrážky

  • zamyká sice vlhkost v kůži, ale neumožňuje ji absorbovat z atmosféry

  • rozdíl mezi Petrolatum (žlutá vazelína) a White Petrolatum (bílá vazelína) je ten, že White Petrolatum prošla dalším procesem čištění, který z ní odstranil žluté zabarvení a obsahuje méně nečistot (záleží také na výrobci)-White Petrolatum se tedy používá nejčastěji

 

Použití:

  • hydratační krémy

  • přípravky k léčbě ran

  • přípravky na vyrážky či podobné podráždění kůže v oblasti zakryté plenkami

  • krémy proti svědění nebo vyrážce aj.